Српски Покрет Двери - Лого
Search

Поред Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о изменама Закона о експропријацији који су покренули талас народног незадовољства и блокаду путева у Србији у преко педесет градова,  недавно је донет и трећи из механизма спорних правних аката, који имају за циљ омогућавање пројекта отварања рудника литијума злогласне компаније „Рио Тинто“ у Србији. Тај акт је Одлука Министарства привреде о продаји Института за водопривреду „Јарослав Черни“ од 26. новембра 2021. године, којим је најзначајнији хидролошки институт у овом делу Европе продат конзорцијуму Миленијум тима и седам директора Института, а на основу Уговора о конзорцијуму од 29. октобра 2021. године потписаном само десет дана пре поступка лицитације ради продаје Института.  

      Овом криминалном одлуком Министарство привреде је одлучило да акционарско друштво и најзначајнији Институт који се бави испитивањем вода и водних ресусрса у Србији и који има овлашћење надлежног Министарства за узорковање и испитивање квалитета површинских, подземних и отпадних вода прода Миленијум тиму, друштву са ограниченом одговорношћу блиском СНС-у, конзорцијским уговором повезаним са директорима Института. О комплоту за отимање Института „Черни“ говори и други по висини понуђач, који се у одлуци Министарства наводи. Понуђач који је послао другу понуду по вредности је  фирма „Баувезен“ из Лазаревца, која има фактички монопол за државне инфраструктурне пројекте милионских вредности, упркос хапшењу директора и упркос томе што се, због кашњења и неквалитетно изведених радова плаћених државним новцем, налазило на „црној листи“ Управе за јавне набавке.

Оваква је продаја омогућена и пропуштањем Министарства просвете, науке и технолошког развоја да Институт „Јарослав Черни“, стави на на листу института од националног значаја.

Српски покрет Двери сматра да је ова неразумна и штеточинска продаја већинског државног капитала у државном привредном друштву које се бави водопривредом, на овај мешетарски начин, окончана са дуго планираним мотивом да се приватном интересу и утицају препусти  оцена реализације многих скорашњих кључних пројеката. Пре свих то је пројекат „Јадар“ на подручју Дрине за експлоатацију литијума компаније „Рио Сава“ („Рио Тинто“),  али и пројекти градње на Макишком пољу,  изградње београдског метроа, студије оправданости и генералног пројекта изградње водоизворишта подземних вода на Великом ратном острву, као и пројекти вредни 8 милијарди евра за системе пречишћавања отпадних вода, а у будућности и продаја ХЕ „Ђердап“ и хидроелектрана на Дрини.

Приватизација овог Института укинуће све бране ка приватизацији водоснабдевања у градовима Србије. Без воде ће у перспективи остати и грађани Београда и грађани Србије.

Због повреде јавног интереса Српски покрет Двери ће поднети Државном правобранилаштву Захтев за поништење одлуке Министарства и Уговора о продаји капитала Института за водопривреду „Јарослав Черни“. Након брзе промене власти и корумпираног система у Србији купци Института остаће без власништва, купљеног на основу ништавог правног посла. Институт „Јарослав Черни“ биће враћен држави, а сви одговорни из Министарства привреде ће за ову потенцијало коруптивну приватизацију одговарати по закону.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: