За Српски покрет Двери очување природе је очување живота човека и свих живих бића који су нераскидивој вези. Двери су конзервативни покрет, не због тога што живимо у прошлости, већ због тога што желимо да вредности – богато наслеђе Земље  сачувамо за будућност и тако очуване и обогаћене их пренесемо на наше потомство. Очување природе за нас има дубоки национални и патриотски смисао. Суштина идеје Зеленог патриотизма је у истини да је само истински еколог истински патриота. Истински патриота је онај ко је укорењен у својој земљи, која је пепео наших дедова.

     Стога смо у Проглас Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“ унели трећу тачку насловљену са  „ТИ ЖИВИШ – за зелени патриотизам и ново село“. Поред идеја очувања и заштите природе – живог света и човекове околине, овај део Прогласа садржи и идеје о обнови села. Поред идеја Проглас садржи и многе конкретне акције којима се већ озбиљно бавимо.

Проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума – постала су питања основне здравствене безбедности нације.

Двери сматрају да је немарност према природи део болести савременог човека.  Све је у свету повезано. Зато рекама морамо да пружимо доброту и бригу какву пружамо најмилијима, а ваздух је део и нашег даха, и морамо га чувати од загађења. Шта је човек без животиња и шума? Шта год да задеси животиње и дрвеће, убрзо ће снаћи и нас.  Квалитет и стање животне средине део је баштине, али и слика културе и односа према животу једног народа. Еколошка свест је део културе и елементарног патриотизма који се најпре у породици учи.

Двери тврде да српско село има капацитет да од Србије учини водећи еколошки простор. Српско село не само да ће у новим пандемијским и пост-пандемијским условима пружити уточиште великом броју људи, већ ће постати велики привредни ресурс, како у туризму, тако и у производњи здраве хране. Двери сматрају да је брига о селу али и и промоција останка и повратка на село један од првих задатака државе. Али селу се мора удахнут И НОВИ ЖИВОТ. Новом селу најпре треба вратити име, али селу држава мора да обезбеди основне услове за достојан живот – кога сада нема. То су путеви, подршка пољопривреди, подршка и субвенције за младе који желе да остану или дођу да живе на селу, а пре свега жени на селу, потребан и брз интернет, рад школа, амбуланти и разних мобилних служби, културна понуда, здравствена нега, ветеринарске станице.

За истинску промоцију Зеленог патриотизма нису довољне идеје, а Двери су осмислиле конкретне акције, попут: 

  1. „Зелене одбране“, волонтерска служба за мапирање проблема, алармирање јавности и учествовање у волонтерским зеленим акцијама, озелењавања градова;
  2. „Зелени телефон“ за примање пријава, коментара и предлога на зелене теме, који треба да прерасте у институционализовану мрежу зелених телефона Србије.
  3. Дигитална зелена секција, са мобилном апликацијом где ће сваки грађанин моћи да пошаље доказе о штети начињеној у животном окружењу али и добре и лоше праксе у свим деловима Србије.
  4. Отворено „зелено“ писмо властима на републичком, покрајинском и локалном нивоу, сваког првог у месецу, у коме се на месечном нивоу пописују проблеми у заштити животне средине.
  5. Зелени менаџер као обавезну институцију у свакој локалној самоуправи, као заменика градоначелника или помоћника градоначелника односно председника општине, на коју се долази на отвореном конкурсу или народним изјашњавањем на локалном референдуму.
  6. Људска одговорност за дрвеће и животиње: Двери се залажу за борбу против окрутности према животињама и за заштиту сваког дрвета и шуме, а посебно зелених површина у градским срединама.

Поштујући природу, поштујемо себе саме и своју децу. Земља је богата животом наших предака. Земља је Мајка. Шта снађе земљу, шта снађе природу, снаћи ће и њену децу. Земља и природа не припадају нама. Ми припадамо Земљи.

                                           

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери и председник Савета за економију, привреду и финансије