О томе како ће Двери убудуће самостално наступати, за „Србин инфо“ је говорила потпредседник Српског покрета Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Српски Покрет Двери, без обзира на формат или формацију у којој је видљив јавности, увек задржава свој идентитет, своје вредности и одлучну спремност да чува и очува српски народ и државу. Борбу за слободу, идентитет и за очување српског народа и српске државе Двери воде на више нивоа и на више фронтова дуже од 20 година. Двери су отворен покрет, покрет који има и корене и крила, спремност да учи и капацитет да сарађује са свима којима је добробит Србије, српског народа и свих грађана који у њој живе, на срцу.
 
У претходне две године, делујући у оквиру Савеза за Србију и ширег опозиционог фронта, учествовали смо у формулисању једне демократске, грађанске и националне алтернативе једном ауторитарном, антицивилизацијском и антинационалном режиму. Поставили смо темеље новог базичног демократског консензуса у Србији. На томе ћемо наставити да радимо и у будућности.
 
Као покрет који никада није био на власти, Двери имају намеру да представе своју нову програмску и акциону платформу за трансформацију српског друштва. Насупрот начину на који режим жели да представи Српски покрет Двери, у условима затворених медија и заробљених институција, Двери су покрет суштинске демократије, насупрот фасадној демократији и изборној диктатури које је актуелни режим довео до екстрема. Сада је тренутак да Двери наставе са представљањем свога програма системске обнове Србије, а да борбу за демократију воде заједно са истинском српском опозицијом. Лажна и од власти негована подела на политичко и грађанско крило борбе против режима је још један сегмент где ће Двери моћи да делују и покажу да нема антагонизма између грађанског и националног, и да је сваки активни грађанин истовремено и политичар, без обзира да ли припада некој политичкој организацији. Једина разлика за Двери је у спремности да се чува и брани Устав и правни поредак Републике Србије. Стога ће наше деловање бити акција једног уставобранитељског покрета, који је конзервативан у смислу очувања државе и нације. Наш задатак у самосталном наступу је и да грађани упознају право лице Двери, насупрот свему што су о нама чули од наших политичких противника и на режимским медијима. У сарадњи са конзервативним покретима у Европи и свету легитимисаћемо и у Србији парадигму модерног конзервативизма као отклон од неолибералног а суштински тоталитарног концепта који је свет и цивилизацију довео у беспуће. Двери поседују идејне и људске капацитете да наступају самостално, док у исти мах сарађујемо и боримо се са партнерима за слободну, праведну и демократску Србију.
 
Да ли су разлози очувања Косова и Метохије кључни за напуштање Савеза за Србију и тзв. Удружене опозиције Србије?
 
Као што нису напустиле ниједну тачку свог програма приступањем Савезу, тако Двери не напуштају ниједан сегмент борбе за демократску Србију у свом самосталном деловању. Двери сматрају да без очувања суверености Србије и поштовања Устава, не може бити ни истинске борбе за демократију. Србији је потребан трећи опозициони пол, који ће у отклону према псеудопатриотским и квазинационалним политичким организацијама, које је креирао режим, артикулисати борбу за суверену и демократску Србију. У том смислу борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије за нас није идеолошко, већ правно, економско, безбедоносно и питање будућности Србије. Такође, и све тешња сарадња са Републиком Српском, и ако би Господ дао, ускоро слободном Црном Гором, треба да води српским интеграцијама, синтези „српског света“ на који имамо право, баш као и сви други. Уважавајући добре упоредне праксе, попут нордијског модела, желимо да идемо ка „српском шенгену“, и у даље балканске интеграције, на добробит целог региона.
 
На којим тачкама ће бити нови програмски фокус Двери?
 
Овај режим је опустошио сваки сектор живота. Србији је потребна потпуна обнова након доласка Двери на власт. Ми грађане Србије видимо као партнере у изградњи једне нове Србије, Србије какву заслужујемо. Први корак, јесте успостављање истинског демократског поретка у Србији, који је свесно разграђен. Двери желе заинтересованог, активног грађанина који компетентно учествује у обликовању општег добра. Отворићемо све канале за директну партиципацију грађана. Желимо да отете институције вратимо грађанима на управљање. Политика не сме више бити ексклузивни простор партијског картела власти. Желимо да грађани буду укључени, да предлажу, саветују, одлучују о свим питањима која их дотичу. Овај принцип партиципативности желимо да применимо на сваку област живота и створимо супстантивно другачији друштвени, демократски амбијент. Србији је потребна урбана регенерација, изградња суверене државе насупрот ишчезлом хиперглобалистичком моделу, нова економска политика, потребна је одговорна зелена политика, социјално-економски праведни систем, одговорна и компетентна образовна и културна политика. Ми немамо права, као народ, као друштво, да чекамо више ниједан секунд, већ да одлучно кренемо ка свом спасењу.
 
Да ли ће то бити могуће у доба медијске блокаде и доба пандемије Ковид-19?
 
У самој борби за истину, ми видимо победу. А тамо где је опасност, ту лежи и спасење, каже Хелдерлин. Двери се не боје, знају шта бране и шта желе да створе. И у ери фејк-њуз, пост-истине и тоталне медијске корупције, ми верујемо у моћ истине и усмеравања наше воље ка добру. Пандемија нас уводи у промену друштвене парадигме, у опасност тоталног надзора и владавине страхом. Одговорно ћемо се супротстављати лажи и укидању људске слободе свуда и на сваком месту. Велика су искушења пред нама. Ми смо за њих спремни. И Двери се тој борби радују.
  
Да ли је целокупна политичка и друштвена ситуација утицала на Вас, да можда одустанете од политике?
 
Као мајка, као жена, као универзитетски професор и потпредседник Српског покрета Двери, осећам велику одговорност, дужност а понајвише радост да се борим за идеје у које верујем. Српски народ има велико духовно наслеђе које мора да брани и чува. Имамо и дивну децу за коју морамо да стварамо нове вредности и сачувамо основ за будућност, да живе и раде заједно са нама, у најлепшој земљи на свету. Цео мој друштвени ангажман произлази из те свести и савести. То је велика привилегија у једном животу и ја сам захвална на прилици да могу да делујем у складу са сопственим бићем.

 

*Извор: srbin.info