Српски Покрет Двери - Лого
Search
Pušica: Nebojša Stefanović svojom izjavom ugrozio  vladavinu prava

Poruka ministra Stefanovića upućena krivičnom pravosuđu, da je neko počinio delo i pre nego što je to utvrđeno pravnosnažnom presudom krivičnog suda, predstavlja rđavu praksu partijskog aparata SNS i javnih funkcionera koji su na značajnim funkcijama u okviru izvršne vlasti.


Stručni savet za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo Srpskog pokreta Dveri ukazuje srpskoj javnosti da je Nebojša Stefanović sa pozicije izvršne vlasti, u svojstvu ministra unutrašnjih poslova, svojim medijskim nastupom i navodom da je novinar Dejan Anđus reketaš, na grub način povredio pretpostavku nevinosti imenovanog, ugrozio samostalnost postupajućeg javnog tužilaštva, doveo u pitanje nezavisno i samostalno postupanje nadležnog suda u ovoj krivičnoj stvari i u finalu ugrozio vladavinu prava.


Poruka ministra Stefanovića upućena krivičnom pravosuđu, da je neko počinio delo i pre nego što je to utvrđeno pravnosnažnom presudom krivičnog suda, predstavlja rđavu praksu partijskog aparata SNS i javnih funkcionera koji su na značajnim funkcijama u okviru izvršne vlasti. Pritisak izvršne vlasti na krivično pravosuđe je nedopušten i za svaku je osudu, te ovim putem zahtevamo da se sa takvom praksom momentalno prestane.


Političari i laička javnost ne smeju da „presuđuju“ u predmetima koji se nalaze u najranijoj fazi krivičnog postupka. Čemu onda uopšte i služe Ustav, zakoni, procedure, prava i obaveze u postupku? Da li to ministar želi da nas obavesti da „za partiju zakoni ne važe“? Da li je želja funkcionera SNS i izvršne vlasti da se suđenja izmeste iz sudnica na ulice?


Podsećamo građane Srbije da je pretprošla Vlada Srbije, na predlog Ministarstva pravde, zaključkom usvojila Kodeks ponašanja članova Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka, koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 6/2016. Činjenica da ovakav Kodeks egzistira u pravnom poretku samo potvrđuje da u praksi postoje nedopušteni pritisci na pravosuđe od strane izvršne vlasti. [1]


Ministar Stefanović je na opisani način nesumnjivo povredio odredbe Kodeksa i praktično najavio nastavak neustavne i nezakonite prakse ugrožavanja i negiranja vladavine prava kao temeljnog ustavnog načela.


Marko Z. Pušica

potpredsednik Dveri


 Uputnice:

  1. Marko Pušica: Negativan uticaj „zainteresovanih“ sredstava javnog informisanja i laičke javnosti na samostalnost javnog tužilaštva
Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: