Влада Србије, односно њена премијерка, као оличење Владара лично, донела је решење којим се из Републичког фонда здравственог осигурања пребацује (узима) 1,4 милијарде динара (више од 10 милиона евра) и пребацује (убацује) „Путевима Србије“ за одржавање мреже државних путева првог и другог реда.

     Премијерка је вероватно погледала временску прогнозу, видела да ће пасти снег и схватила да не сме дозволити да путеви у Србији буду завејани. И то баш сада, у предизборној години. Уз то је већ озбиљно опоменута да се претерано опустила. Као и пре више месеци када јој је пала на памет генијална идеја о промоцији Србије у свету  креирањем интернет платформе „Србија ствара“, решила је да поново, овај пут дебело, захвати  из Републичког фонда за здравље, који се ионако сматра бунаром без дна. Тада је „узела“ тричавих 60 милиона, а сада читавих  1,4 милијарде динара. Планирани новац за одржавање путева је, очигледно, већ исцурео из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре  разним коридорима што и није чудо јер их је све више. Новац је као вода и увек нађе пут. То експерти из „путева“ и  „коридора“ Србије одлично знају.

     Не знамо да ли министар здравља зна каквим су репресивним мерама штедње изложене здравствене установе и здравствени радници у Србији. И колико се свакодневно направи трулих компромиса да би се избегао тотални распад система. И са каквим се потрошним материјалом ради да би се уштедело. И да се три пута премерава свака доза антибиотика. Или он једноставно није одолео нескривеном шарму својих колегиница које пребацују новац једна другој, или добро зна да је у питању циљ који је виши од народног здравља.

     А то, сигурно, није одржавање путева првог и другог реда него одржавање на власти СНС-а и СПС-а, две најмоћније клијентелистичке организације у новијој српској историји. Она другог реда већ педесетак година развија своју технологију, а ова првог, вероватно најбројнија у Европи има далеко краћу историју, али много успешнију и организованију мрежу. То наравно кошта, али крајњи корисници нису забринути, јер грађани плаћају. Не знамо како ће бити 2025. године, али данас је овако.

Што се Двери тиче, здравље народа ће увек бити приоритетније од одржавања путева и интернет платформи, а људски потенцијал од грађевина  које се до изнемоглости зидају по Србији.

 

Савет за здравство Српског покрета Двери