Изградња Националног фудбалског стадиона је предизборни маркетиншки трик СНС, као што је била и куповина карата за непостојећи метро у Београду пред изборе 2018. године.

Јуче је одржана јавна седница у вези Нацрта плана подручја посебне намене Националног фудбалског стадиона у Градској управи града Београда.

Српски покрет Двери поднео је примедбе у законском року, а које су се односиле на неусаглашеност постојеће планске документације са предложеним планом за Национални стадион, односно овај предложени план није у складу са Просторним планом Републике Србије, са Регионалним просторним планом административног подручја града Београда, са Генералним урбанистичким планом, са Стратегијом одрживог урбаног развоја Републике Србије и другим развојним и планским документима. Комисија за планове Републике Србије (чији је председник Ђорђе Милић) одговорила је да је циљ израде плана за изградњу Националног стадиона била одлука Владе да се овај пројекат ради, што је законски и етички недопустиво. Данас смо чули да је претходну Студију оправданости урадила кинеска фирма где је велики број докумената, слика и скица био са објашњењем на кинеском језику што је такође недопустиво. Нисмо добили информацију од Комисије за планове РС ко је уопште верификовао овакву Студију оправданости и како је она уопште могла да се прихвати.

Наша велика замерка односи се на конверзију и промену намене 114 хектара земљишта из строго пољопривредног, где је забрањена било каква градња комерцијаних садржаја и привредних субјеката, у грађевинско земљиште за изградњу стадиона и осталих пратећих објеката. Кључни проблем непланског урбаног развоја је неконтролисана конверзија великих површина пољопривредног земљишта у грађевинско, што није у складу са постојећим планским документима. Невероватно је да је Комисија за планове прихватила да се на простору шире зоне санитарне заштите у Сурчину гради Национални фудбалски стадион. После Макиша, СНС  жели да уништи и водоизвориште Сурчинско поље.

Додатни разлог против усвајања овог Нацрта плана за изградњу Националног стадиона је свакако финансијски. Овај пројекат изградње  Националног стадиона без пратећих и потребних објеката коштаће 260 милиона евра и финансираће се из нових кредита који ће додатно задужити све грађане ове земље, без да је ико њих питао да ли то желе.

И на крају, у земљи која нема  фабрике за пречишћавање отпадних вода, где преко 40% Београда нема урађену канализациону мрежу, у земљи чији је главни град први по загађености ваздуха у свету, где у градовима попут Смедерева, Бора, Мајданпека, Костолца не може да се дише, где велики број градова нема исправну пијаћу воду, попут Зрењанина, Лазаревца, Младеновца, Копаоника, Влада РС и где се деца лече СМС порукама, председник РС усвајају Закључак Владе и доносе одлуку  да граде Национални стадион који ће се финансирати из кредита и који ће отплаћивати сви грађани.

Слажемо се да изградња Националног стадиона помпезно и моћно звучи, али Српски покрет Двери тражи решавање свих приоритета и проблема обичних грађана и породица које једва састављају крај са крајем, а да се изградња Националноог стадиона остави за неко друго, боље време када ћемо бити у ситуацији да то сами градимо и финансирамо. Све друго је злоупотреба службеног положаја и непоштовање Закона и планских докумената, што повлачи за собом и сваку другу финансијску и кривичну одговорност, која ће обухватити све – од предлагача до оних који су као чланови Комисије за планове омогућили усвајање оваквог незаконитог планског документа који је на штету и Републике Србије и грађана ове земље.

Радмила Васић

Члан Председништва Двери