Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градска организација Двери из Београда је поново, у оквиру заједничке акције са више политичких организација, покренула питање очувања и заштите водоизворишта „Макиш“.

       Најављено потписивање Протокола о сарадњи и градњи депоа и прве линије метроа на Макишу са француским и кинеским компанијама у Београду, с једне стране, и српским властима, с друге стране, у циљу градње прве линије метроа на Макишу, наишло је на осуду.

Овом најављеном почетку градње метроа на Макишу се противимо и то не зато што не желимо да се гради метро у Београду, не зато што не желимо да дођу стране инвестиције и стране компаније да улажу у нашу земљу, већ зато што се овај Протокол ослања на претходне недемократске поступке који су спроведени на штету Београда и Београђана.

Градња депоа и прве линије метроа на Макишу је политичка одлука заснована на незаконито усвојеном Плану детаљне регулације за Макишко поље, на неусвојеном Плану генералне регулације шинских система у Београду без чијег усвајања није могућ формално почетак градње метроа, нису усвојени ни остали пројекти, планови и стратегије који су неопходни за градњу. Овим чином почетка градње прве трасе метроа на Макишу обесмишљава се сама идеја о градњи метроа у Београду.

План градње метроа на Макишу игнорише саобраћајне и транспортне приоритете, заобилази делове града где су највеће гужве у саобраћају, овa трасa заобилази најгушћа насеља продужавајући трајање путовања и онемогућавa комбиновање ове трасе метроа са осталим видовима саобраћаја. У том случају губи се основни циљ због кога се гради метро, а то је решавање саобраћајних гужви и саобраћајног колапса у граду.

Ми нисмо против градње метроа и нисмо против страних инвестиција. Грађани Београда желе метро, желе да им се реше сви саобраћајни проблеми, колапси и гужве.

Међутим, против смо одлуке да се било шта па и депо за прву трасу метроа гради на локацији која је најавредније и главно водоизвориште за Београд, а то је Макиш. Грађани су забринути с правом, јер се плаше да ће у скоријој будућности изгубити чисту, исправну и квалитетну воду за пиће какву имају данас. Еколошка катастрофа прети Београду и због загађеног ваздуха, загађеног земљишта и река, а сада смо збринути да ће градња на водозахвату загадити водоизвориште на Макишу.

Ту није проблем само депо и та прва линија метроа већ и усвојени План детаљне регулације за Макишко поље, којим је предвиђена градња мегаломанског комплекса на 680 хектара, са градњом преко 4,5 милиона м2 пословног, стамбеног и јавног простора, са преко 12,5 хиљада станова за живот и рад 72000 људи. И то све на потезу шире санитарне заштите водоизворишта Макиш као да нема други простор на коме све то може да се гради. И овог пута понављамо да је та шира зона, зона санитарне заштите водоизворишта Макиш а до пре неколико година била ужа зона санитарне заштите, али је то по нечијем налогу промењено.

Позвали смо светске компаније да у нашој земљи не раде ништа што је против интереса грађана ове земље и што је незаконито. Не сумњамо у добре пословне намере ових компанија али мислимо да нису имали све потребне информације, да смо их овим путем упознали са многим чињеницама у вези могућности уништавања извора воде за пиће Београђана. Поручили смо им да се власти мењају, али да негативне референце остају. Такође смо у писму напоменули да је ово тренутак пред предстојеће изборе у Београду и да ће променом власти сви ови планови усвојени у време катастрофалне епидемиолошке кризе, на незаконит начин без учешћа јавности и стручних људи у оквиру јавних расправа, бити поништени, а сви учесници у поступку процесуирани.

Београђани су уморни од калкулисања колико ће их метро коштати!

Кад је почела прича о градњи метроа 2012. године, речено је да ће метро коштати 2,2 милијарде евра, па се тај износ повећавао на 3 милијарде евра да би се сада дошло до износа од 4,4 милијарде евра, и постоје информације да ће то бити чак и 5 милијарде евра. Грађани морају да знају унапред колико ће их метро коштати, како ће то плаћати и шта ће добити том изградњом. Уколико се планом не решавају саобраћајни проблеми, гужве и колапси на улицама зашто би то уопште то и радило.

Свим учесницима у поступку поручујемо да ћемо се свим законским средствима борити да спречимо уништавање водизворишта „Макиш“ јер – “Вода је живот и воду вам не дамо!“

[ngg src=“galleries“ ids=“356″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Говор Радмиле Васић са данашње конференције за медије на ову тему можете погледати овде:

 

 

Радмила Васић

Председник ГрО Двери Београд

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: