Двери су обишле градску депонију у Винчи и са терена вам достављамо све слике и снимке које говоре о еколошкој катастрофи која нас очекује већ почетком следеће године: када се спалионица – термоелктрана на комунални отпад у Винчи пусти у рад!

      Већ сте видели да је претходних дана Београд био у самом светском врху по загађености ваздуха, на другом месту по загађености ваздуха главних градова света! И то је преко целе године са мањим осцилацијама.

[ngg src=“galleries“ ids=“299″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Шта је то што осим конкретних загађивача још утиче на квалитет ваздуха? Неоспорно је да је то урбанистички хаос где више уопште немамо зелене површине, нити паркове нити засађено дрвеће у већем обиму иако нам је заменик градоначелника Весић обећавао садњу дрвећа у милионским бројевима. Дешава се супротно: сече се свако дрво на које се наиђе у парку, граду, зеленој површини! Свака зелена површина је потенцијална грађевинска локација за изградњу мегаломанских објеката!

У околини Београд има и своје загађиваће, то је термоелектрана “Никола Тесла“ у Обреновцу, сепарације, сушење, ископ угља у Лазаревцу, у Баричу је фабрика за производњу аутомобилских делова “Mei ta Europe” и још много других постројења и објеката.

Али оно што посебно забрињава и што ће представљати еколошку бомбу у загађењу ваздуха и наше комплетне животне средине биће нова спалионица комуналног отпада у Винчи чија је изградња у току. Спалионица или термоелектрана на комунални отпад гради се на само 800 метара од првих кућа у насељу, на 1,2 км од Миријева, на само 10 км од самог центра српске престонице – Београда. Угрожени смо сви заједно!

Да ли је морало баш овако: да се поред постојеће градске депоније која је уз сам Дунав, гради нова градска депонија, и то са најгорим могућим решењем за комунални отпад: изградњу спалионице-термоелектране на комунални отпад која је још ближе насељу и првим кућама, на прелепој висоравни одакле ће сејати загађење ваздуха, воде, земље, воћа, поврћа, хране, зелених површина. Ништа више неће бити исто после пуштања у рад ове спалионице, јер ће комплетна производња воћа и поврћа у свим околним местима бити угрожена до те мере да то неће бити употребљиво за исхрану.

Опасност од загађења, поред емисије гасова за чију контролу не постоји лабораторија која ће то контролисати, биће и пепео који остане након сагоревања, а који ће бити на отвореном у којекаквим капислама, које ће се прскати водом! Преко 90.000 тона пепела годишње, након сагоревања комуналног отпада биће на поменутој локацији а од ширења пепела заштитиће нас прскалице са водом!? Да ли можете да замислите пепео који неће да растури кошава по целом граду и околини када крене да дува. До сада нам је кошава била спас за загађени ваздух али убудуће ће дување кошаве бити пропраћено пепелом по нашим зеленим површинама, баштама, воћу, поврћу, крововима, колима, у нашим плућима.

[ngg src=“galleries“ ids=“300″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Овим пројектом је градска власт почев од Горана Весића, преко Зорана Радојичића до председника Републике Србије потпуно уништила екологију у Београду и околини, а грађане довела у ситуацију да неће имати одакле да плаћају све таксе које су се они обавезали у наше име, да ми плаћамо. Годишња такса коју ће Београђани плаћати ускоро биће 38 милиона евра, распоређено на све грађане Београда равномерно и то наредних 25 година. И поред толико преузетих обавеза од стране градске власти они ће овом конзорцијуму произведену енергију плаћати по повлашћеним гарантованим ценама и то по ФИД-ин тарифама, односно за електрану на депонијски гас је 8,44 евроценти за kWh , а за спалионицу – електрану на отпад за 8,57 евроценти по kWh.

Обзиром да је град преузео и обавезу да обезбеди и преко 510.000 тона комуналног отпада, шта ће се десити ако те количине отпада немамо? Да ли ће увозити комунални отпад и сагоревати га у термоелектрани–спалионици у Винчи? Јер француско-јапански конзорцијум свакако има користи од што веће количине сагоревања отпада – добијају струју коју им град плаћа по вишим повлашћеним тарифама.

Укупна вредност овог погубног пројекта је преко 1.150.000.000 евра, којим је градска СНС власт задужила Београд и Београђане.

Српски покрет Двери осим што жели да укаже на погубан и катастрофалан пројекат тражи од градских власти да од изградње спалионице у непосредној близини самог насеља и самог центра Београда одустане на време и да потражи довољно далеко и адекватно друго место где ће се комунални отпад спаљивати и опет уз веома високе заштитне услове и гаранције да неће доћи до загађења околине.

Градска власт са “Гораном Весићем на челу“ и са Зораном Радојичићем који служи само за покривање свих крађа, ненаменског трошења новца из буџета, потписивања погубних пројеката на штету грађана Београда, мора да објасни свима како је термоелектрана у Обреновцу опасан загађивач ваздуха, а неће бити термоелектрана на комунални отпад у Винчи поред наших кућа?

И где они мисле да живе ако се овај пројекат приведе намени!

А ГДЕ ЋЕМО МИ АКО НА СВЕ ОВО ЋУТИМО!

 

 

Радмила Васић

Председник ГрО Двери за Београд