Налазимо се на платоу испред Дома Народне скупштине Републике Србије где смо у суботу са патриотским организацијама и удружењима грађана одржали прелепу породичну шетњу и обележили 15. мај – Светски дан породице. Тог дана смо упутили два захтева. Први захтев је да Светски дан породице буде државни празник, који ће бити нерадан дан посвећен породици. Други захтев је да се сва три антиуставна, антипородична, антихришћанска повуку из скупштинске  процедуре усвајања. Реч је о Закону о истополним заједницама, Закону о родној равноправности и Закону о изменама и допунама Закона о дискриминацији.

        Данас сам, у име Српског покрета Двери, Народној скупштини, председнику Народне скупштине, свим потпредседницима Народне скупштине, посланичким клубовима, генералном секретару, посланицима и Радном телу за правна питања предала Захтев за повлачење Закона о родној равноправности и Закона о измени и допуни Закона о забрани дискриминације из скупштинске процедуре. Ова два закона се налазе на дневном реду редовног скупштинског заседања које почиње сутра, у уторак 18. маја. Ми званично имамо Закон о равноправности полова и нама Закон о родној равноправности није потребан.

[ngg src=“galleries“ ids=“406″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Савет за законодавство Владе Републике Србије има велику одговорност за то што су се ови закони нашли на дневном реду скупштинског заседања, јер се 2018. године за овај закон изјаснио као неуставан. Шта се десило 2021. године да исти састав чланова Савета, са истим премијером за исти закон каже да је уставан? Ми имамо добар Закон о равноправности полова, нама није потребан неуставни Закон о родној равноправности, јер Устав Републике Србије не познаје категорију род. Такође, Закон о дискриминацији је још контроверзнији, јер се њим увећавају кажњавања од два до три пута, према њему се сва верска дешавања ограничавају само на верске објекте и тај закон упућује да свако ко другачије мисли може бити проглашен хомофобом и високо кажњен.

Ми смо препознали представу Александра Вучића који, стављајући у први план Закон о истополним заједницима, жели да испод радара провуче друга два. Позивамо га да каже да су Закони и родној равноправности и Закона о изменама и допунама Закона о дискриминацији неуставни, као што је то урадио и за Закон о истополним заједницима. У супротном ће он и СНС, заједно са СПС-ом и сада Шапићевим СПАС-ом бити одговорни за усвајање антиуставних закона.

 

 

Радмила Васић

Члан Председништва Двери

 
Целу конференцију за медије можете погледати овде: