Позивамо да се са протеста против „РИО ТИНТА“ изнесу и предају конкретни, јасни захтеве међу којима је и Захтев о прекиду и даљој забрани испитивања налазишта руде литијума и отварању рудника у целој Србији.

       Грађани су јасно ставили до знања да њихова имовина није на продају, да неће да уступе озлоглашеној компанији „РИО ТИНТО“ нити другим компанијама у осталим деловима Србије (Бор, Смедерево, Мајданпек, Београд, итд..)  своју дедовину, своје воћњаке, ливаде, своје пчеле, своје баште, своје реке и речице, своје подземне чисте воде, изворе, неће реке у цеви, не желе да им се загађује додатно ваздух јер и сада није довољно чист, да желе да се баве органском производњом и да је то будућност Србије, а не кратери као на месечевој површини, које ће добити након одласка „Рио Тинта“ и других компанија. Давање дозвола од наше Владе (а по налогу председника Србије), према којој стране компаније могу да роваре и копају по целој Србији без икакве контроле, је равно издаји земље и тај злочин ће се тако и третирати.

 Због дугогодишње борбе која је исцрпела енергију грађанима целе земље, због континуираних опасности које власт (читај Александра Вучић) приређује грађанима због којих нису сигурни ни на вишевековној дедовини,  не чуди да грађана нема на протестима који немају своје циљеве и свој резултат.

Због ове пандемије зване „испитивање налазишта литијума и отварања рудника у Србији“ СВИ ГРАЂАНИ су угрожени и забринути, јер се овом пандемијом руши, убија и прља и најмања светла будућност ове земље и наше деце, а не њихове, која је по белом свету!

Двери су од самог почетка уз грађане и свој народ у борби против доласка злогласне и свуда у свету протеране компаније „Рио Тинто“, никада нисмо калкулисали ни оклевали и нећемо одустати од те борбе и подршке грађанима. Ми смо доследни и нисмо као неки који желе да сада преузму примат и окористе се од те теме без размишљања да су овде у питању сами животи грађана и њихових породица и голи опстанак у Србиј, ма у ком њеном делу да живимо.

Зато Српски покрет Двери позива представнике најугроженијих грађана Јадра и Рађевине, Доње и Горње Недељице, Лознице, Крупња, Добриње, Прањана, Косјерића, Ваљева, Мионице, Љига, Рековца, Врања, Пријепоља и других угрожених делова Србије којима такође прети истраживање руде и отварање рудника литијума да сутра јасно, храбро и без било каквог политизовања, јер је ово проблем свих грађана, изнесу захтеве које ће предати и премијерки и председнику Републике Србије и тражити рок за њихово испуњење.

Одлучност ових угрожених људи уз нашу помоћ биће кључна за рушење ове већ пољуљане куле од карата зване  “Влада Србије = Рио Тинто“. Нема дозволе за руднике литијума нигде у Србији, нећемо дозволити, нема преговора, договора, услова, нема ништа. Нема „РИО ТИНТА“. Нема ни других компанија са другим називима, а лошим циљевима погубним за нашу земљу. Нема рудника. Тачка.
 

Радмила Васић

Члан Председништва Двери и председник ГрО Двери у Београду