Српски Покрет Двери, заједно са групом грађана „Битка за Кошутњак“ и осталим пријатељским организацијама, изричито захтева следеће:

  1. Да се поништи Одлукао изради „Претходне студије оправданости са генералним пројектом изградње изворишта подземних вода на ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ“, ЈКП „Београдски водовод и канализација“ бр.9232 од 22.02.2021.г.
  2. Да се не приступи потписивању Уговора, на основу претходне Одлуке, са групом понуђача: Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ а.д. и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ са подизвођачем „Беогеоаква“ д.о.о.
  3. Такође, обавештавамо јавност да је у припреми Жалба на доношење ове Одлуке и искористићемо сва друга правна и законска правна средства да ову Одлуку одбацимо и поништимои да заштитимо Велико ратно острво од урбанизације!

Ово је исхитрена одлука градских власти којом желе да покрију све своје незаконите, нелегалне радње у поступку усвајања Плана детаљне регулације за Макишко поље. Како другачије покрити  „СНС сулуду идеју“ градње мегаломанског града о 4,5 милиона м2 пословног, стамбеног и другог простора на водоизворишту Макиш.

Сматрамо да је у ситуацији велике економске кризе изазване и пандемијом и лошим економским решењима, издвојити 260.000 ЕВРА за ову Студију чисто бацање новца из буџета града Београда и да тај новац може итекако добро да се искористи за решавање других проблема које грађани имају, од тога да се уреди и очисти град, оперу и очисте аутобуси, трамваји и тролејбуси до помоћи медицинским радницима у овим тешким епидемиолошким условима.

[ngg src=“galleries“ ids=“372″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Сви познаваоци подземних вода, хидрогеолози и биолози сматрају да на Великом ратном острву не треба ништа да се гради па ни рени бунари. То ће уништити ову законом заштићену природну оазу са преко 200 врста  птица и других живих бића којима одговара мочварно станиште.  Ово острво је плавно подручје и висина воде достиже и до 2,7 метара што би у пракси значило да се тај простор мора насипати да би био изнад плавног нивоа. То значи потпуно уништавање комплетног живог света у том заштићеном природном добру. Урбанизација Великог ратног острва је законом забрањена и сваки покушај да се то чини представња  кривично дело за које ће одговарати сви учесници у овом поступку.

СНС се понаша као недодирљива творевина која ће вечито да влада и као да им нико ништа не може. Веома брзо ће схватити да ће се њихова партија распасти као кула од карата и да ће остати појединци који су се крили иза СНС, попут градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића и градског урбанисте Марка Стојчића, који су творци најпрљавијих  и најкоруптивнијих радњи у Београду. И не само они, многи су упетљани у све ове радње јер да не заборавимо све њихове криминалне идеје подржавају и одборници СНС и одборници осталих странака који су партнери СНС у граду Београду. Сви се данас крију иза СНС, а потписују сумњиве, незаконите или погрешне Одлуке, Уговоре и друга документа. Сви они имају име и презиме, сви они ће бити једнаки пред законом и то и кривично и финансијски одговорни и лустрирани, уз новчане казне и одузимање незаконито стечене имовине која ће бити враћена у буџет града Београда.

 

Радмила Васић

Члан Председништва Двери
Председник ГрО Двери Београд
 

 
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: