Српски покрет Двери захтева укидање Плана генералне регулације шинских система у Београду, а који се односи на пројекат изградње метроа јер је овај пројекат прескуп и незаконит.

        Весићев метро ће коштати 6 милијарди евра, што је 150 милиона евра по км дужном изграђеног метроа. Гаранације даје Република Србија, а кредите ће отплаћивати цела Србија и домаћинства у селима која немају ни асфалтирани пут, ни пошту, ни продавницу. Европске метрополе су плаћале 40 до 60 милиона евра по километру. Весићев метро је три пута скупљи и постављамо питање коме иде разлика? Весићу, Синиши Малом, Зорани Михајловић, Ани Брнабић, Александру Вучићу, СНС за куповину гласова на следећим изборима?

Весићева прва траса метроа иде од ливаде до ливаде и то тако да неће имати путнике ни 2028. године на почетним станицама на Макишу и у Миријеву. Цео план је повезивање Макиша и будућег Тесла града са Београдом на води.

Градска власт пројектантима није тражила да циљ изградње метроа буде смањење саобраћајне гужве, броја индивидуалних возила на улицама, краће време путовања, повезивање са осталим видовима саобраћаја који имамао у Београду. Циљ израде пројекта за метро је урбанизација делова града који нису изграђени и то су Макиш, Београд на води, Миријево, а други циљ који су поставили је повећање тржишне вредности земљишта на Макишу које је усвајањем ПДР у децембру прошле године постало грађевинско, а не водопривредно земљиште како је било. На основу информација које смо добили, град Београд из свог буџета исплаћује износ од 6275 динара по м2 за земљиште на Макишу, што је износ од 62.750.000 динара по хектару. Ово је вештачки подигнута цена како би се на  квазизаконит начин извлачио новац из буџета града, што представља  незаконит  поступак за пражњење буџета, за који су одговорни челни људи градске власти.

Српски покрет Двери ће покренути поступак за поништавање овог срамног, прескупог и погрешног пројекта за изградњу метроа како би спречили несагледиве финансијке последице по државу и све њене грађане.

 

Радмила Васић

Члан Председништва Двери и председник ГрО Двери у Београду