Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери са тимом европских и домаћих правних експерата покреће тужбу за угрожавање живота и здравља људи због загађења Великог бачког канала које није санирано, ни поред инвестиције око 30 милиона евра, од чега је ЕУ донирала 20 милиона. 

     Централно постројење за пречишћавање је саграђено, али не може да функционише јер је у међувремену неко одлучио да дозволи индустрији да се искључи са постројења чиме доток воде у ЦПОВ није ни на техничком минимуму за погон. Искључењем индустрије цела инвестиција је постала обесмишљена, а људи се масовно разбољевају.

     Ових дана имали смо и званично објашњење директора Воде Војводине који је изјавио како СНС одлучује о животима људима. Приликом масовног помора рибе услед загађења, преко 30 тона, директор предузећа које газдује водама, изјавио је да је питање загађења – политичко питање. Дакле, ни Устав, ни бројни закони, ни животи и здравље људи нису важнији од појединачних интереса тајкунско криминалне спреге власти и власника индустрије. Велики бачки канал је званично црна еколошка тачка Европе. По студијама болнице у Врбасу и Института Сремска Каменица доказано је да је инциденција обољевања од тумора и других болести респираторног тракта у директној сразмери са близином канала. Због свих ових чињеница, Двери покрећу једну од највећих тужби у којој ће се утврдити кривци за угрожавање живота преко 100. 000 становника који гравитирају овом подручју. Обратићемо се и ЕУ која хитно мора послати специјалну службу за испитивање злоупотреба и тражићемо одштету за све породице које су жртвоване. Парадокс је што сами грађани ове зоне али и сви грађани Србије и Европе плаћају сопствено тровање јер се годишње немарној и похлепној власти сливају милијарде на рачун заштите животне средине. Утврдићемо где су и којим каналима ова средства испарила, као и ко је одговаран за злоупотребу новца из европских фондова.

      Позивамо све грађане да нам се придруже. Када добијемо ову битку, која ће бити и једна од највећих парница овог типа у Европи, наставићемо да се боримо за уставна права и минимум достојанственог живота грађана.

 

Фото: Н1

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: