Визна либерализација и „Бели Шенген“, поред могућности за путовање грађанима Србије, допринели су, између осталог, да многи наши сународници покушају и да у земљама ЕУ пробају да нађу посао, било сезонски, било за трајно. Како се готово све земље ЕУ суочавају са недостатком професионалних возача, ови радници су веома тражени, а поготово возачи камиона и аутобуса. Услед малих плата у Србији, ова категорија радника масовно одлази у печалбу, те се саобраћајни сектор налази у великом проблему како да надомести потребан број возача.

      Овај проблем посебно је изражен у јавном градском превозу у Београду, имајући у виду мале плате и тешке услове рада у граду чије улице су премале да подрже оволику густину саобраћаја. Како би бар донекле ублажили ситуацију, приватни превозници у Београду су се окренули возачима у пензији. Нажалост, многи од њих су нарушеног здравља, а Српски покрет Двери је још пре два месеца упозорио градску и републичку власт, као и целокупну јавност, на основану сумњу фалсификовањa здравствених уверења за возаче пензионере ангажоване у јавном градском превозу. Нажалост, на та наша упозорења нико није реаговао, а немили догађај који се  догодио пре три дана, када је возач аутобусом улетео на дечије игралиште у Земуну, срећом је прошао без фаталних последица.

Српски покрет Двери позива надлежне из Управе саобраћајне и криминалистичке полиције, надлежне у Министарству здравља, Градском секретаријату за саобраћај и Градској управи, да одмах предузму одговарајуће мере, контроле, ванредне инспекцијске надзоре и ове својеврсне темпиране бомбе уклоне са наших улица. Уколико се оглушите о ово наше јавно упозорење и позив на реакцију, сматраћемо вас лично одговорним за сваки евентуални саобраћајни инцидент чији учесници буду ова категорија возача.

Надамо се да ћете ради општег добра предузети одговарајуће мере.

 

Савет Двери за саобраћај

Фото: Драган Мујан/Нова.рс