Савет за здравство Српског покрета Двери саопштава да ће кад-тад најозбиљније бити ислеђено и најоштрије санкционисано било какво непримерено понашање у набавци респиратора, дијагностичких тестова и заштитне опреме пре, током и након ванредног стања због пандемије изазване вирусом Covid-19.


     Схватамо да су у страху биле велике очи, невиђена криза у Италији, а избори пред вратима, али је ипак тешко објаснити набавку тако великог броја респиратора (помиње се и бројка од 4000) који су делом веома сумњивог квалитета и вероватно, због огромне потражње, енормно високе цене. До сада је срећом, и ако се икоме може веровати у овој земљи, највећи број оболелих којима су респиратори били неопходни у исто време, био испод 200. Бројне нерешене афере ове власти које се смењују као на филмској траци, а најчешће дешавају под светлом рефлектора, рађају високи степен сумње да је овде, у магловитим условима изнуђене сиве зоне све било чисто.

Апсолутно имамо разумевања и за ситуацију у којој се нашао здравствени систем, прилике у свету и суседству, сву испољену себичност и несебичност великих и моћних, пријатеља и оних других, и не тражимо „длаку у јајету“. Немамо ни примедбу на то да је заобиђен Закон о јавним набавкама, који најчешће озбиљно касни за реалним животом. Али било какав покушај богаћења и црноберзијанства у најтежим тренуцима по здравље народа заслужује не само тешку моралну, него и најтежу кривичну осуду. Такав један покушај десио се и у нашем непосредном окружењу, када су у мају ухапшени премијер БиХ и још две особе због малверзација у набавци респиратора. Познавајући чиниоце актуелне власти, за које се везују бројне афере и криминалне радње, оправдано сумњамо да ни код нас по овом питању нису чиста посла.

Јасно је да до овога може доћи тек након пада актуелне власти, који по нашем мишљењу, није далеко. Тада ћемо сазнати да ли се ознаком  „строго поверљиво“  на  документима о набавци медицинске опреме заиста штити јавни  или крије приватни интерес.

                                                                                    

 Савет за здравство Српског покрета Двери