Савет за здравство Српског покрета Двери саопштава да нетранспарентно и недоследно понашање званичних институција далеко више доприноси јачању неповерења у вакцине од такозваног „антивакциналног лобија“. Познато је да се поверење изузетно тешко стиче, а врло лако губи.  Тако смо тек захваљујући Ројтерсу сазнали да грађани Србије имају шансу да буду укључени, заједно са грађанима Пакистана и још неколико земаља Средњег Истока и Јужне Америке, у трећу фазу испитивања вакцине против короне реномираног кинеског произвођача.


      Позната је ствар да ће, због пандемијом узроковане економске девастације највећег броја земаља у свету, све фазе испитивања нове вакцине бити скраћене у највећој могућој мери. Циљ је да се што пре дође до вакцине која ће имати најповољнији однос безбедности и ефикасности. Прве фазе испитивања су се односиле углавном на безбедност, а трећа испитује ефикасност вакцине и захтева велики број пацијента из ризичних група. Нежељене реакције ће бити процењиване засигурно и у четвртој фази, дакле након регистрације. Вакцина врло вероватно неће моћи да се произведе у потребним количинама ни за потребе ризичних група. Министар здравља Србије је са друге стране изјавио да ће министарство обавестити грађане када вакцина „дође до одређене фазе и до захтева да се у Србији тестира“  и  да ће српска Агенција за лекове одлучити да ли су испуњени сви услови.

Морамо се запитати како смо се нашли у овако  „привилегованом“ кругу земаља? Зашто смо за ово прво сазнали од Ројтерса?  Да ли је учешће у тестирању услов да међу првима добијемо вакцину, као што је раније најављено? Ко ће преузети одговорност (и материјалну) за евентуалне нежељене реакције?

За нас је овакво тестирање неприхватљиво, као и обавезујућа примена вакцине. Са друге стране, тешко је поверовати да је у океану нетранспарентности и узурпације  свих институција српска Агенција за лекове острво независности. А у питању је здравствена безбедност народа.
                                                                                 

 Савет Двери за здравство