Стручни савет за здравство Српског покрета Двери позива родитеље на крајњи опрез након одобрења за употребу Фајзерове вакцине за децу старости од 12 до 15 година.

       Наводи се да су експерти Агенције за медицинска средства и лекове Србије (АЛИМС) од подношења захтева са комплетном документацијом ригорозно контролисали све научне податке из клиничких испитивања које је произвођач спровео у другим земљама. Одмах се и са лаичког становишта може поставити питање колико су може веровати студијама које су спровели произвођачи. Наравно, треба бити свестан опасности лаичког уплива у овако осетљиве теме. Кључна реч је као и до сада, а поготову сада, поверење.

Подаци из јуна месеца из САД и Израела говоре о чешћим случајевима запаљења срчаног мишића код млађих особа након вакцинације mRNA вакцинама америчких произвођача. Ово се чешће дешава код мушке популације. Директна узрочна повезаност још није утврђена, али опажање је непобитно ма колико се произвођачи позивали на низак проценат у односу на огроман број вакцинисаних.

Убедљиво највећи број деце узраста од 12 до 15 година према досадашњем искуству имаће врло благу клиничку слику након инфекције корона вирусом. Позивамо родитеље деце са озбиљним хроничним обољењима, која ће бити главни кандидати за вакцинацију, да одлуку донесу заједно са својим педијатрима процењујући ризик и корист и не осврћући се на захукталу „вакциналну“ кампању. 

Вакцинација је озбиљна медицинска тековина и најозбиљнија превентивна процедура, али је и сваки потенцијални оболели јединствен, макар био и 1/1000000.

 

 

Савет Двери за здравство

Фото: Пиксабеј