Савет за здравство Српског покрета Двери најоштрије осуђује прављење било каквх спискова запослених према било каквом својству, понашању или личном избору који није у супротности са владајућим законима и прописима ове земље.

       Као што је познато, вакцинација здравствених радника није обавеза, па овакво понашање и прављење спискова невакцинисаних по здравственим установама представља најгрубљи вид притиска на здравствене раднике који нису вакцинисани. Овај „партијски“ задатак, са јаким призвуком тоталитаризма,  за  који смо мислили да је, бар у овом свом најгрубљем виду, нестао са прошлим веком, прослеђен је  руководиоцима  здравствених установа који су готово сви у „вд“ стању, што је само по себи и у највећем броју случајева гаранција беспоговорне послушности.

Оно што је још горе, проскрибованим медицинским радницима, међу којима  су многи који су  поднели највећи терет, прети се и материјалним кажњавањем у смислу распореда на админстративне послове и неплаћено одсуство. И то  након завршетка годишњих одмора, a са њима и бројних фестивала те спортских и других „приредби“ праћених масовним окупљањима и још масовнијим игнорисањем свих осталих мера превенције. То ће још више повећати оптерећење које треба да поднесу вакцинисани медицински радници, тако да ће штета бити двострука.  Да не помињемо плаћање одштета након тужби  које ће ићи на заједнички рачун.

Запањујуће је да није било, бар не јавно приказане, анализе којој групи припадају здравствени радници који нису вакцинисани. Да ли су то они који су већ преболели корону, или они који имају одговарајући ниво антитела, или су то млађе медицинске сестре које страхују због планираног проширења породице или других  здравствених проблема? Или  се напросто не верује скандалозној „струци“ и тзв. Кризном штабу, који је друго име за најоперативнији део Владе Србије?  Или се не верује регулаторним телима једне потпуно дерегулисане државне администрације?

Најсавеснији, и пацијентима и својој професији најоданији медицински радници, без обзира да ли су вакцинисани или не, учиниће све да максимално одговорним коришћењем личне заштитне опреме спрече трансмисију вируса. Они који су мање одговорни могу пренети инфекцију чак и ако су вакцинисани.

А они који спроводе тортуру над својим колегама треба да се присете оне чувене Хипократове реченице: „Моје колеге ће бити моја браћа и сестре!“

 

Савет Двери за здравство
 

*Извор фотографије: Марко Ђоковић/ЕПА-ЕФЕ