Пошто је вакцинација затајила упркос најширем могућем избору, а захваљујући неповерењу у власт и режимски Кризни штаб, владајући режим се очито определио за „шведски сценарио“, али то не сме јавно да саопшти грађанима.

       То им је нови план да изнова прогласе победу над вирусом пред изборе. Ради се о масовном заражавању које треба да доведе до колективног имунитета, које са собом носи и данак у броју умрлих. Овај сценарио је већ наговештен крајем лета када су отворене границе и дозвољена бројна масовна окупљања у затвореном и отвореном простору без придржавања заштитних мера на којима се раније толико инсистирало. Ова власт је и пред прошлогодишње изборе прогласила победу над короном, што је до сада незабележен случај играња са здрављем грађана, а сада то планира поново.

Противимо се обавезној вакцинацији одраслих, а поготову деце, и свакој врсти негативне дискриминације и потпуно незаконите присиле и притиска, што ковид пропуснице заиста јесу. Мишљења смо да су ковид пропуснице тренутно потпуно медицински неефикасне, али су зато врло ефикасно средство замајавања какво се примењује и у свим другим областима друштвеног живота. Оне покривају истину да је у току „шведски сценарио“ и чувају рејтинг владајуће странке у условима нове поделе у друштву која нема страначки карактер.

Владајућа странка и њен лидер улазе у другу изборну трку у условима пандемије. Оно у чему су успели је то да све што је добро учињено припишу себи, док су за све што је лоше гневу јавности изложили тзв. Кризни штаб. Др Кон и др Тиодоровић су из њима познатих разлога пристали на ову улогу упијача негативне енергије, али њихови породични домови нису адреса ни место за демонстрације, увреде и претње. Политичка, морална и кривична одговорност треба да крене од врха власти, а онда ће и они доћи на ред.  

Нису режимски лекари из Кризног штаба једини пример где је стручна јавност затворила очи. Ипак, има и супротних и позитивних примера, попут Грађевинског факултета, који својим ставом о београдском метроу враћа  наду у независност стручних и образовних институција.

Савет за здравство Српског покрета Двери позива грађане Србије на крајњи опрез и примену превентивних мера у циљу заштите живота као елементарне вредности у условима новог, шведског сценарија. Веома је важно да грађани буду свесни о чему се ради, шта власт планира и да се према томе и поставе. Било би добро да власт ово и јавно саопшти, а не да крије, јер ће сакривањем ове чињенице направити још већи проблем и нове тешкоће по здравствену безбедност нације.

 

Савет за здравство Српског покрета Двери

*Извор фотографије: EПA