Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ових дана је актуелна вест да, због плана оптимизације здравствених установа, студентским поликлиникама прети гашење. Према том плану, Завод за здравствену заштиту студената у Београду, познатији као Студенстка поликлиника, припојиће се домовима здравља. Таква одлука угрожава здравствену услугу коју су студенти у Србији до сада имали.

     Студентске поликлинике у Србији су битне за здравље студената, јер на једном месту сви они, нарочито млади из унутрашњости, добијају одговарајућу здравствену услугу у свим областима медицине. Рад Завода за здравствену заштиту здравља студената је важан, јер се односи на куративу и превентиву. Студенти у овим здравственим установама не добијају само неопходну помоћ приликом акутних и хроничних здравствених проблема, већ уживају превентивне и саветодавне услуге.

Спајањем студенстких поликлиника домовима здравља, студенти из унутрашњости имају многа питања и страхове. Многи се питају да ли ће услуге моћи да траже у местима школовања или ће морати на специјалистичке прегледе да иду у своја родна места. Колико ће овај осећај несигурности утицати на животе студената, који су доласком у универзитетске градове, умногоме већ променили своје навике и добили важне обавезе?

Младим људима, који се школују за најважније професије у овом друштву, потребна је здравствена заштита која је до сада постојала. Не видимо разлог због ког би се укидале студентске поликлинике у универзитетским градовима Србије, када оне постоје свуда у свету? Зашто гасити нешто што је до сада служило добробити дела друштва у које највише треба улагати? Омладина Српског покрета Двери пружа подршку борби за очување студенстких поликлиника уз напомену да је држава дужна да поспешује живот студената на свим нивоима, па тако и у погледу здравствене заштите.

 

Савет омладине Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: