Српски Покрет Двери - Лого
Search

И ове године, Међународни дан студената остаје у сенци непрекинуте пандемије коронавируса, нерешених проблема и отворених питања.

       Реализација студијских програма путем онлајн система и инертност високошколских установа, потврдили су раније изнете ставове студената који се тичу лоше организације самих факултета, испитних рокова и процеса студирања у целини. Многи студенти у Србији раде и истовремено испуњавају факултетске обавезе, али тренутни систем такве младе људе не препознаје и не вреднује њихов рад и труд. Слична је ситуација када се процес формалног образовања заврши – неусклађеност привреде и образовања као и непостојање развојне економске политике, приморава највећи број младих да напусти Србију. Истраживања показују да су проблеми студената и даље исти: високе школарине, високи трошкови студирања, необјективно оцењивање, застарели програми и литература, непостојање интеракције на предавањима, неажурност студентских служби, мале стипендије, непризнате дипломе широм света…

Када свему наведеном додамо пад Београдског универзитета на Шангајској листи, нема сумње да су промене неопходне. И то промене комплетног корумпираног система који је разорио нашу просвету, а у ширем смислу довео у питање и будућност наше земље. Студенти су увек били главна покретачка снага. Ми смо уверени, да ће то бити и овог пута.

 

Фото: Филозофски/Н1

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: