Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пусте улице, затворене границе, „полицијски час“, наоружани војници на улицама, невидљиви непријатељ који може сваког часа да угрози животе наших најдражих…. Све подсећа на време од пре 21 године у време НАТО агресије.

     Али, ипак, разлика је велика. Ни тада нисмо веровали у оне који представљају власт али смо веровали у државу. Веровали смо да се на челу војске налазе људи кадри да одговоре изазовима који се намећу. Веровали смо да иза сваке предузете мере стоји јасна процена о узроцима, ефектима и последицама и били смо спремни да дамо свој допринос. Политика је утихнула, непомирљиве политичке опције за трен су закопале ратне секире, а грађани Србије су осетили да су сви једнаки пред опасностима које су се указале и да од њихове солидарности и међусобног поверења зависи опстанак целе заједнице.

Нажалост, данас тог поверења нема. У земљи у којој се краду бебе из породилишта а уместо правде  утученим родитељима нуди симболична материјална компензација за отету децу, у којој се министар здравља оперише у иностранству, троше милиони евра на вакцине од непостојеће болести, где држава посредује у „извозу“ здравствених радника а онима који се одлуче да овде остану нуди вишедеценијски рад на одређено време, нико не сме да се чуди због чега не постоји поверење у мере које предузима држава, у њен здравствени систем и оне који њиме руководе.  

Поверење је кључ свега. Када грађани имају поверења у своју државу дисциплиновано ће се повиновати свим мерама које она пропише па и онима чији дубоки смисао и последице не разуме. Једноставно, са поверењем се предајући онима који боље од других артикулишу заједничке интересе и чине оно што је на опште добро. Када поверење нестане грађани не прихватају и не поштују ни неопходне и најразумније мере гледајући у њима само инерцију неспособне власти. Није довољна репресија ни пооштравање казнене политике. Уколико не прихватимо да се мере спроводе у заједничком интересу ни смртна казна неће спречити грађане да крше забране.

Превазилажење изазова какав је била агресија НАТО или какав је данас пандемија могуће је само уколико се у целом друштву створи атмосфера јединства и међусобне солидарности. Атмосфера у којој ће се сваки члан друштва укључити на начин да његове способности буду искоришћене на најбољи начин без обзира на политичко опредељење и било које друго лично или друштвено својство. Одговорност сваког од нас је да дамо допринос у складу са својим могућностима. Али пресудна одговорност је оних у чијим се рукама налазе полуге државне власти јер им оне омогућују да употребе сви ресурсе друштва и наметну решења која се морају поштовати. За патетику и срцепарајуће изливе емоција ту нема превише места. Али простора има за неговање духа заједништва и стварање механизама да се у борби за превазилажење изазова укључе и они који политички не деле наше ставове.   

Једино решење је повратак поверења. Али ту се суочавамо са кључним проблемом. Да ли поверење у државу и целокупни систем могу вратити они који су га подривали, који су сузбили сваки друштвени дијалог, који сваки догађај користе за властиту политичку пропаганду и којима браћа могу бити само они са друге стране планете али не и суграђани који са њима не деле исте политичке ставове и које клевећу да могу бити само „лудаци“, „насилници“ и „фашисти“.

Проћи ће и званично ванредно стање али то неће бити и повратак у „нормално стање“ уколико из свега што се сада дешава не извучемо поуке. Атмосфера у којој цела земља зависи од једног човека и у коме је само један човек окружен „полтронима“ доноси насумичне и нецелисходне одлуке без јасног плана и визије и који се ослања само на „своје“ стручњаке и „експерте“ мора довести до неуспеха. Кад дође криза, сви лажни пријатељи у земљи и ван ње нестану заокупљени сопствени бригама, а ми ћемо остати једни са другима и само се једни на друге можемо ослонити. 

 

Савет за одбрану и безбедност Српског покрета Двери

Фото: Танјуг

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: