Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јавност је изнова потресла вест о претученој жени из околине Чачка. Жена је са тешким телесним повредама превезена у Клинички центар Чачак, а о психичким повредама које је то приликом задобила тек ћемо накнадно сазнати.

       Нажалост, у нашем друштву насиље је метастазирало поодавно и оно као да постаје нормална ствар, што никако није и не сме да буде. Тим је одговорност државе, али и свих нас, посебно људи који учествују у јавном животу, већа. Заједно морамо јачати породичне, културне и моралне капацитете како би насиље било сведено на најнижу могућу меру. Истицање позитивних и пожељних образаца понашања, едукација као и развијање свести код грађана да насиље никада није и не може бити решење неког проблема, јесте први корак који води ка заштити жена од насилника. Неретко после вести о пребијању неке жене чује се питање зашто је трпела насилника. Одговор на то питање заиста јесте комплексан и спада у домен психологије жртве. Када сте изложени вишегодишњем понижавању и батинама, сасвим је евидентно да ћете изгубитии самопоуздање и веру у себе. Затим, такве жене су у великој мери финансијски зависне од насилника. Зато је подршка државе, а затим и читавог друштва кључна. Сигурне куће јесу добро привремено решење, али дугорочно гледано не решавају проблем жртве насиља.

Савет жена Двери сматра да је истицање улоге жене у друштву неопходно, али на начин где је она уважавана и поштована. Рад на образовању, активном укључивању у друштвени и јавни живот, економска независност као и признавање мајчинства као занимања кључно је за оснаживање жена да већ после првих назнака физичког или психичког насиља пријаве и напусте насилника. Без жене свет не постоји, зато је њена заштита обавеза и дужност свих нас.

 

Савет жена Двери

Фото: РИНА

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: