Са разочарењем смо примили информацију да је Католичка црква у сред Суботице издала прошле године календар у којем је у своје свете уврстила Степинца, којег прославља другог фебруара.

       Заиста је неумесно и дрско у календар светих ставити човека који је био духовни вођа Анте Павелића и усташа који су на мученичким жртвама и човеку несвојственим злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима градили злочиначку НДХ. Човека који се хвалио тиме што је присилно покрстио најмање 250.000 Срба. Човека који је био свестан, одлично упознат и више пута присутан у логору Јасеновац и кој је одлично знао какви се монструозни злочини дешавају у истом. Човека који је признао да све што је радио радио је у интересу НДХ, а ти интереси су нам одлично познати. Овај чин представља вређање и непоштовање према пострадалим жртвама. Недопустиво је да личност од које носимо вековне ожиљке као народ, буде прослављан као света на територији наше земље.

Како је могуће да је ово прошло незапажено у Србији? Да ли је могуће да један од највећих мучитеља Срба у НДХ буде уписан у календару који се регуларно продаје на територији Србије? Колико нам је познато Католичка црква у Суботици није Хрватска католичка црква, они немају то национално одређење. Чији су држављани онда католици у Суботици?

Молимо надлежне да реагују на промовисање усташких злочинаца и промотера НДХ у гласилима издатим у Републици Србији.

 

Савет жена Двери