Српски Покрет Двери - Лого
Search

Удружење „Маме су закон“ и Дигитална заједница Србије су покренули иницијативу у циљу отклањања дискриминација предузетница у односу на запослене жене. Савет жена Двери подржава такву иницијативу и петицију којом ће се тражити важне законске измене у корист мајке предузетнице.

       Петиција је до сада прикупила више од двадесет и пет хиљада потписа и то нас радује, јер је Савет жена Двери више пута указивао на ову проблематику и на неравноправност положаја жена предузетница у односу на запослене жене приликом остваривања жеље за мајчинством. Управо смо из тог разлога и донеле веома важан програмски документ „Радно право и нерадна недеља.“. Желимо да елиминишемо дискриминацију између предузетница које се пред законом третирају као незапослене жене јер немају уговор о раду и запослених жена. Запосленим женама држава исплаћује сто процентно боловање, док мајци предузетници нису плаћени доприноси, што значи да ако их сама не уплати за време породиљског боловања неће имати ни стаж, нити здравствено осигурање. Такође, мајка предузетница имаће само годину дана права на одсуство које год да јој је дете по реду. За треће и свако следеће дете запослена жена добија две године одсуства и за то време има обезбеђено здравствено осигурање и радни стаж. Веома често из наведених разлога, као и због чињенице да предузетнце морају да ангажују послодавца док су одсутне и да за њега плаћају доприносе, приморане су да своју фирму замрзну или затворе. С тога су три захтева истакнута од стране „Маме су закон“ и дигиталне заједнице Србије оправдани и у потпуности се поклапају са оним за шта се Двери боре. То је да предузетницама не буде умањена накнада зараде за педесет одсто уколико овласте пословођу да управља фирмом док су оне одсутне, да им се као и запосленим женама уплаћују доприноси и да као и запослене мајке имају право на одсуство у трајању од две године за свако рођено треће или наредно дете.

Влада која се расипа новцем и великодушно га поклања „инвеститорима“ мора да пронађе средства за доприносе мајкама предузетницама и омогући им иста права која имају и запослене жене. Србијом влада бела куга и није довољно само се речнима бавити тим проблемом, већ је потребно суштински мењати законе, у циљу подстицања рађања. У супротном на предстојећим изборима народ ће их послати у политичку историју као „колатералну штету“ која је задесила Србију. Управо као што министар за бригу о породици, господин Дмитровић, каже за мајке предузетнице да су „колатерална штета државних мера.“

 

Драгана Милићевић

Председник Савета жена Двери

 

Извор фотографије: Freepik

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: