Српски Покрет Двери - Лого
Search
Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

U bioskopu Kvart u Kraljevu, večeras je održana još jedna u nizu tribina budućih osnivača Saveza za Srbiju. Osnivači su razgovarali sa građanima o programu od 30 tačaka, a jedna od ključnih tema razgovora je bila sloboda medija.

Domaćin skupa i predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić je istakao da aktuelna vlast pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode, a na pitanje o EU je istakao da svi u Savezu žele evropsko društvo, sa nivoom sloboda, zaštite prava radnika i pravne sigurnosti kakva postoji u najrazvijenijim evropskim državam, ali da ne treba praviti predmet podele od onog što od nas trenutno ne zavisi jer je i predsednik Francuske rekao da proširenja neće biti dok se EU ne reformiše

Dragan Đilas je, upitan dokle će ovakvo loše stanje u Srbiji trajati istakao da sve zavisi od nas samih i od toga koliko se oslobodimo straha. „Nećemo se lagati. Ovo može trajati dugo. A može trajati i kraće ako zajedno radimo na tome. Zato smo se i okupili u Savez.“ – rekao je on.

Predsednik Dveri, Boško Obradović istakao je da su ga žestoki napadi režimskih medija na njega uverili u ispravnost odluke o Savezu, i dodao da se u Savezu niko ne odriče svojih pojedinačnih identiteta, političkih programa i autonomije u delovanju, ali da su svi odlučili da se ujedine „zbog promene lošeg sistema vlasti u Srbiji i zbog očuvanja Kosmeta u sastavu Srbije“.

Predsednik Levice Srbije, Borko Stefanović je, upitan o optužbama vlasti da je opozicija „predala Kosovo“, odgovorio da se vlast sprema ili da da Kosovu stolicu u UN ili da izvrši „razgraničenje“ čime bi otvorili prostor za nesmetano pljačkanje Srbije i vlast u narednih deset godina. „Oni menjaju Kosovo za vlast. Oni tako prizivaju dalje razmene teritorija. Sve za šta optužuju nas, oni su uradili. Računaju da se u Srbiji ništa ne pamti.“ – reko je on.

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac rekao je da medijskih sloboda nema ako se svaka kritička misao smatra nepoželjnom, ako se opozicija proglašava neprijateljem, ako se mediji otvoreno i prikriveno pritiskaju da budu u službi izvršne vlasti. Po njemu, prvi korak ka oslobađanju medija je oslobađanje od uzurpatorske vlasti.

Na pitanje da li Srbija može da se oslobodi Vučićeve diktature, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je taj proces već započeo osnivanjem Saveza za Srbiju i da se na svakom koraku oseća buđenje energije većinske, pristojne Srbije koja će sigurno pobediti ali je važno da se to dogodi što pre.

predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović je, govoreći o decentralizaciji, istakao da se mora „pokrenuti inicijativa da se podsticajnim sredstvima motivišu investitori koji će ulagatu u nedovoljno razvijene sredine (kroz poresku politiku, obezbeđenu infrastrukturu i dr), a ne da se novac sliva u džepove fantomskih „stranih ivnestitora“

Predsednik pokreta Srba sa KiM “Otadžbina”  Slaviša Ristić, upitan zašto kao predstavnik Srba sa KiM podržava Savez rekao je da je politika trenutne vlasti prema Kosmetu katastrofalna i da se moraju udružiti snage da bi se to promenilo.  „Naša deca moraju imati budućnost“ – rekao je on i dodao da Vučić optužuje sve ove ljude ovde, a upravo je on ukinuo srpske institucije na Kosmetu.

Mikica Vučinić, iz Pokreta za preokret govorio je o izbornim uslovima i pritiscima na medije u Kraljevu i Srbiji uopšte. „Savez za Srbiju se mora izboriti za svojih 5 minuta na RTS – u. Jer je to naša televizija, svi plaćamo pretplatu.“ – istakao je on.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željko Veselinović je, upitan o privatizaciji PKB, Azotare i drugih firmi, odgovorio je da se sve ove firme „ne zatvaraju i ne prodaju pod sumnjivim okolnostima zato što ne mogu da rade, već upravo zato što mogu da rade uspešno i zato što prave konkurenciju stranim uvozničkim lobijima i raznim sumnjivim biznismenima.“


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: