Преносимо саопштење Савеза за Србију поводим хапшења Јоване Поповић

Савез за Србију тражи моментално поступање надлежних органа према жалби заступника Јоване Поповић, ауторке анти режимске песме Багра која је у неоснованом притвору на основу Наредбе о организовању и спровођењу мере карантина од 17.03.2020.

Јована Поповић притворена је у Забели, међу лица окривљена и осуђена за извршење најтежих кривичних дела.

Јована Поповић је у Црној Гори боравила од 12. до 14. марта, пре доношења Наредбе Владе која регулише самоизолацију. Надлежни органи нису могли прописати мере самоизолације ретроактивно и пре него су оне установљене наредбом министра здравља.

Јована Поповић 10 сати држана је у полицијском возилу и у просторијама Кикиндског МУП а Записник и Решење санитарног инспектора, приложени против ње, не садрже датум доношења већ само одштампан датум хапшења 24.03.2020. године а не датум преласка границе 14.03.2020. године. Записник и Решење су у потпуности БЛАНКО, без законом прописане садржине, те без печата и потписа овлашћеног лица које је акт донело.

Данас истиче две недеље од повратка Јоване Поповић у Србију и њено неосновано држање у притвору, уз наведене недостатке, није кршење само њених грађанских и процесних права већ и потенцијално угрожавање њеног здравља.

Влада Републике Србије наредбе је дужна да доноси а органи спроводе у циљу спречавања ширења заразе а не у циљу спречавања ширења слободне и критичке мисли.