Siniša Mali čuva državnu kasu, kao koza kupus!

Povodom najavljenog povećanja cene minimalnog rada, ministar finansija Siniša Mali, najavio je povećanje sa 27.000 dinara na 30.022 dinara.

Srpski pokret Dveri smatra da je ovo još jedna u nizu pljački privrednika i građana Srbije, i da povećanje minimalca je nedovoljno kao i da cena minimalnog rada na osnovu troškova života mora biti najmanje 40.000 dinara dok ukupni porezi i doprinosi na plate potrebno je smanjiti sa dosadašnjih prosečnih 58% na 41%.

Na ovaj način smanjili bi rad na crno, podstakli zapošljavanje i stimulisali strana ulaganja, a u isto vreme ukupna masa davanja za plate poslodavcima  ne bi se uvećala.

Nasuprot ovom našem predlogu, Vlada republike Srbije i ministarstvo finansija su za 11,1 % podigli cenu rada koja se oporezuje porezima i doprinosima i to sve na trošak poslodavca.

Srpski pokret Dveri smatra da novac sa smanjenjem ukupnog poreza i doprinosa na plate od oko 17% je jednostavno obezbediti ukidanjem subvencija stranim firmama. Na ovaj način uveli bi strane kompanije u relaksiran finansijski sistem i na ovaj način bi se izjednačila prava i stvorio ambijent kako za strane tako za domaće privrednike i preduzetnike.

Naravno da ovakav predlog ne odgovara režimu jer subvencionisanje stranaca omogućava prostor za visoku korupciju kojoj je aktuelna vlast veoma sklona. O svemu ovome svedoči i govori potvrda instituta u Bazelu da smo prva zemlja po korupciji u Evropi a 25-a u svetu.

Ministar Siniša Mali najavio je uvođenje novih fiskalnih kasa, tobože radi bolje naplate poreza. Ovu ideju generalno podržavamo uz obavezu da nabavka novih kasa ne padne na teret poreskih obveznika, već na teret države.

Poznavajući „lik i delo“ ministra Siniše Malog  osnovano sumnjamo da je već unapred pripremio svog naprednjačkog uvoznika za nabavku fiskalnih kasa, uz debelu proviziju, a sve o trošku građana Srbije.

Za nas iz Srpskog pokreta Dveri ovo je još jedna u nizu predizbornih manipulacija režima i aktuelnog ministra finansija.

Milovan Jakovljević, potpredsednik Dveri