1. Споразум о стварању услова за слободне и поштене изборе (у даљем тексту: Споразум), иза кога стају представници и власти и опозиције, настаје ради враћања поверења бирача у изборни процес у Србији.

 

  1. Потписници стављају интерес државе на прво место и потврђују своју посвећеност демократским принципима.

 

  1. Потписници се слажу да заједнички предузму потребне кораке за превазилажење тренутне политичке кризе и неповерења грађана у изборни процес, и обавезују се на реализацију овог споразума како би следећи избори у Србији били регуларни, а изборни резултати признати од свих учесника.

 

  1. Потписници су сагласни да ће успоставити „прелазни политички период“ који почиње одмах по усвајању овог Споразума у Народној скупштини Републике Србије, а завршава се демократским изборима након девет месеци од тада.

 

  1. Пре усвајања Споразума у Народној скупштини, потписници ће се договорити о формирању прелазне, техничке владе стручњака која би носила назив Влада изборног поверења и за циљ имала припремање и спровођење демократских избора. У овој Влади не би био нико од садашњих лидера власти и опозиције, већ нестраначки стручњаци са задатком да обнове рад независних државних институција.

 

  1. Потписници су сагласни да се спроведу сви захтеви и препоруке тима независних стручњака за медијску и изборну проблематику који су достављени властима, опозицији и међународној заједници, а на првом месту да се спроведе законска обавеза слободног, објективног и непристрасног јавног информисања како преко јавних медијских сервиса тако и у програмима приватних медија.

 

  1. Потписници су сагласни да у међусобном договору дође до промене комплетног састава РИК-а, РЕМ-а и Агенције за борбу против корупције, као и уредника информативних програма јавних медијских сервиса РТС и РТВ најкасније шест месеци пре одржавања избора, а у циљу осигурања равноправних услова за све изборне учеснике.

 

  1. Споразум о стварању услова за слободне и поштене изборе биће усвојен у Народној скупштини Републике Србије у форми посебног закона (lex specialis), којим ће бити дефинисана и прелазна, техничка влада, као и сви други контролни механизми у раду прелазне државне администрације у циљу спречавања функционерске кампање, злоупотребе државних ресурса и притисака на бираче у току предизборне кампање.

 

  1. Потписници формирају заједничку Комисију за праћење реализације Споразума и примене закона којим ће Споразум бити усвојен у Народној скупштини.

 

  1. Споразум је отворен за потписивање другим заинтересованим политичким странкама и покретима.