Српски Покрет Двери - Лого
Search
Srđan Nogo: Potrebno resetovanje celokupnog pravosudnog sistema

Govoreći o drugoj tački dnevnog reda redovnog zasedanja NSRS, koja se između ostalog odnosi i na imenovanja u oblasti pravosuđa, narodni poslanik Srđan Nogo se osvrnuo na loše stanje u pravosuđu. On je izneo brojne primere i slučajeve koji govore u prilog tome. Kako je istakao svima je jasno da je stanje u pravosuđu loše i da bismo rešavanjem tih problema rešili 70% problema u državi.

„Najbolju sliku o pravosuđu daje samo pravosuđe“ – rekao je Nogo i predstavio nekoliko podataka koji se odnose na stavove sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu. Tako je recimo anketa Pravosudne akademije pokazala da 84% sudija smatra da se izbor i napredovanje sudija ne vrši po objektivnim kriterijumima, već i po političkim, ali i ličnim vezama i nepotizmom, a isto to smatra 85% tužioca. Pored toga, anketa Društva sudija Srbije je pokazala da se 84% sudija izjasnilo da je trpelo politički pritisak prilikom donošenja odluka, a na to se nadovezuje i ogromno nepoverenje građana prema pravosudnim organima jer preko 80% građana ne veruje u srpsko sudstvo.


Srđan Nogo je napomenuo da su u decembru 2017. godine čak i Aleksandar Vučić i Vučević imali primedbe na rad pravosuđa sa kojima se on složio, ali je dodao da mu nije jasno od kud njima pravo da se o tome govore nakon što 6 godina nisu ništa uradili po tom pitanju. Kako je rekao Nogo, izgleda su se sudije počele deliti na „naše“ i „njihove“ i na različite klanove što je nedopustivo. Zato po njemu Visoki savet sudstva treba da odgovori da li je do sada i jedan sudija odgovarao za kršenje zakona i ako nije, kao što znamo da nije, da li to onda znači da je stanje u pravosuđu odlično i da smo mi jedina zemlja na svetu u kojoj ne postoje sudije koje krše zakon.


Povodom imenovanja koja su na dnevnom redu, Nogo je istakao da poslanici ne znaju ništa o kandidatima sem šturih biografija koje su im dostavljene i da zato još jednom traži da mu se dostavi informacija da li Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog osnovnog suda u Beogradu čiji se zamenici danas biraju, ima diplomu i sa kog fakulteta, te da je i Poverenik za informacije od javnog značaja reagovao povodom ne dostavljanja ovih informacija kada je to zatražio dnevni list Danas. On je takođe istakao da je kandidat za predsednika Privrednog suda u Beogradu, Jovan Jovanović, nedostojan te funkcije jer je učestvovao u prevarama o čemu je Nogo izneo dokaze na sednici.


Poslanik Dveri je na kraju istakao da je reforma pravosuđa 2009. godine bila nakaradna i da nam treba ozbiljna reforma, da treba krenuti od nule i resetovati celi sistem.


 

Informativna služba Dveri
Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: