Пружамо апсолутну подршку захтеву Синода СПЦ         

    Српски покрет Двери у потпуности подржава молбу Светог архијерејског синода СПЦ државним властима да се верницима православне вероисповести у Србији омогући одлазак у храмове на Васкрс у времену од 5-10 часова УЈУТРУ. Ово одступање од полицијског часа не би било и одступање од прописаних стручних мера заштите здравља становништва већ њихово пуно поштовање јер би сви који у цркву дођу имали обавезу физичког дистанцирања.

Одлазак на Васкршњу свету литургију није никакво инаћење нити фанатизам већ насушна духовна потреба верујућег човека. Верници су у протеклих месец дана показали висок степен друштвене одговорности, били веома дисциплиновани и поштовали су све прописане државне превентивне мере како би се спречило ширење нове заразне болести. Сада смо, међутим, дошли до основног питања наше вере. Васкрсење Христово је суштина Цркве и православља и без овог празника наша вера нема смисао. Ово није политичко питање већ најдубљи тренутак исповедања вере са којим хришћани не могу правити компромисе.

Нико од нас не жели да прави проблем држави или шири епидемију, већ напротив сви желимо да се максимално испоштују све мере заштите здравља као што се то ради свакога дана приликом одласка на посао, у банку, продавницу или пошту. Не разумемо зашто је онда – после месец дана строгог придржавања свега – ових неколико сати на васкршњем богослужењу на отвореном уз поштовање физичког дистанцирања толико велики проблем, а нису свакодневне гужве у супермаркетима? И даље не можемо да прихватимо да ће кућни љубимци у Србији имати већа права од верника.

Још једном захтевамо од Кризног штаба да се верницима одобри одлазак у цркву на Васкрс у времену од 5-10 часова УЈУТРУ КАДА ЋЕ ГРАДОВИ И СЕЛА БИТИ ПУСТИ ЗБОГ ПРАЗНИКА И ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА. Да се овде не позивамо на Уставом загарантована верска права која нам не могу бити одузета ни у ванредном стању, или на примере других држава где ће цркве за Васкрс бити отворене нити оних где и не постоји полицијски час већ само обавеза социјалног дистанцирања. Схватамо и да неверујући људи не виде зашто је нама верујућима толико битно да будемо у цркви за Васкрс, али апелујемо на разумевање ове духовне потребе православних верника који не могу да негирају саму основу своје вере. То, наравно, никоме другоме не намећемо нити желимо да било кога угрозимо више него што смо угрожени свакодневним обављањем других нужних јавних послова.

 

Инфослужба Двери