Председништво Српског покрета Двери, на седници одржаној 29. јула 2021. године, усвојило је предлог „Свесрпске декларације о заштити српских националних и државотворних интереса и забрани означавања Србије, Републике Српске и српског народа геноцидним”. Предлог стављамо на увид јавности са циљем да се постигне национално јединство око истакнутих циљева и заједничким снагама, без обзира на идеолошке и политичке разлике, стане у одбрану српских националних и државотворних интереса. 


 Ми, слободни грађани и родољуби Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и Срби из региона и расејања, доносимо:
 

СВЕСРПСКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ И ДРЖАВОТВОРНИХ ИНТЕРЕСА

И ЗАБРАНИ ОЗНАЧАВАЊА СРБИЈЕ, РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРПСКОГ НАРОДА ГЕНОЦИДНИМ

 

  1. Најоштрије осуђујемо и одбацујемо наметање „допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине“ од стране Валентина Инцка, којима се забрањује и кажњава негирање тзв. геноцида у Сребреници, а које имају интенцију да Републику Српску и читав српски народ означе геноцидним и направе правни основ за укидање Републике Српске. Независна међународна комисија, састављена од највећих светских стручњака на челу са израелским научником Гидеоном Грајфом, у свом недавном извештају јасно је доказала да се у Сребреници није десио геноцид.
  2. Позивамо Председника, Народну скупштину и Владу Републике Србије да Србија као потписник и гарант Дејтонског споразума јавно одбаци кршење Дејтонског споразума од стране Валентина Инцка кроз наметање поменутих законских измена уперених искључиво против српског народа у целини.
  3. Подсећамо Председника, Народну скупштину и Владу Србије да посебним одлукама осуде резолуцију о негирању тзв. геноцида у Сребреници донету у Скупштини Црне Горе.
  4. Инсистирамо да Народна скупштина Републике Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској, као и да се та Резолуција поднесе Генералној скупштини Уједињених нација на усвајање.
  5. Предлажемо да све локалне самоуправе у Србији, Републици Српској и Црној Гори централним улицама дају имена која ће неговати културу сећања на страдање у вишеструком геноциду над Србима у 20. веку, а посебно на страдалу невину децу у концентрационим логорима смрти у Јадовну и Јасеновцу.
  6. Подржавајући доношење Закона о допуни кривичног закона Републике Српске, предлажемо да сличан такав закон буде донет и у Србији и да садржи следеће чланове:

А) Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Србију и Републику Српску, њихове заставе, грбове, амблеме или химне, казниће се казном затвора до три године;
Б) Ако се Република Србија и Република Српска означе као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест месеци до пет година;
В) Ако је претходно поменуто кривично дело извршило службено или одговорно лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од две до десет година, и биће му забрањено обављање било које јавне функције убудуће;
Г) Ако су дотична кривична дела извршена у намери промене уставног уређења Републике Србије и Републике Српске, или њихових територијалних целовитости, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

      7. Апелујемо на све некадашње сукобљене стране у грађанском рату у Босни и Херцеговини, као и у другим државама бивше Југославије, да наставе процес помирења и јачања услова за заједнички живот заснован на равноправности нација и пуном поштовању људских и мањинских права, како учињени злочини са свих страна више никада не би били поновљени. Задатак научне заједнице јесте изучавање и анализа свега што се догодило без икаквих ограничавања за научно истраживање и јавно публиковање.

       8. Позивамо све српске политичке субјекте у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији и региону, дијаспору, СПЦ, САНУ и академску заједницу, грађански сектор и свеукупну српску јавност да подрже предложену Свесрпску декларацију која ће након што буде преточена у политичку и законску праксу бити правни основ одбране целокупног српског народа и легитимних српских националних и државотворних интереса.
 
Поучени сопственим историјским лутањима и грешкама, као и занемаривањем очувања српског националног идентитета и интереса у време југословенства и комунизма, сматрамо да је дошло крајње време да све политичке и геополитичке теме сагледамо са чисто српског становишта и не дозволимо да нам се више икада понови геноцид над Србима.
 
 

Београд-Бањалука-Подгорица,

На Огњену Марију, 30. јула 2021.