Српски Покрет Двери - Лого
Search

У свом Прогласу „Промена система – сигурност за све“ Српски покрет Двери изразио је спремност за отварање широког друштвеног дијалога који треба да води изградњи новог демократског консензуса у српском друштву и обнови демократије. У складу са тим, са великом пажњом смо прочитали и поздрављамо нови Проглас Националне коалиције за децентрализацију под називом: „Промена изборних услова недовољна, неопходна реформа изборног система“, у коме је скрупулозно сумиран основни друштвени императив за обнову демократије данас у Србији – промена изборног система.


    На темељу свог Прогласа, Двери су покренуле серију округлих столова уз учешће релевантних актера из академске заједнице и НВО сектора, од којих је први био управо посвећен теми промене изборног система у Србији. Двери су предложиле колегама из опозиције да овај захтев буде уграђен и у платформу за преговоре са влашћу и представницима Европског парламента, како тај евентуални дијалог не би био само козметичке природе, већ допринео садржинском унапређењу читавог изборног процеса и српске демократије, а све на општу корист грађана Србије на првом месту.

Ми сматрамо да постојећи пропорционални изборни систем за затвореним изборним листама и Србијом као једном изборном јединицом, који не постоји нигде друго у Европи сем у Црној Гори, треба хитно да се мења, а да је минимум промене отварање изборних листи за гласање и за кандидате по имену и презимену и повећање броја изборних јединица како би грађани директно бирали своје представнике у својим изборним јединицама. То је могуће већ у оквиру садашњег пропорционалног изборног система, чиме се уводе најбољи елементи већинског система, а задржавају предности пропорционалног. Све то је могуће решити и на друге начине кроз разне облике мешовитих изборних система из упоредне праксе демократских земаља. Зато не нудимо а посебно не намећемо дефинитивна решења, већ остајемо отворени за разговор и договор који изборни систем би био најбољи за Србију. Оно што је сигурно је да садашњи изборни систем не ваља и да је то, уз друге познате проблеме са нефер изборним условима, највећа мањкавост изборног процеса у Србији.

Још једном истичући велики значај новог Прогласа Националне коалиције за децентрализацију, Српски покрет Двери позива све политичке, друштвене, академске и друге грађанске актере на даље развијање дебате на ову тему, како бисмо што пре дошли до заједничког предлога за реформу изборног система који би вратио нарушено поверење између грађана и политичких субјеката, а друштву отворио могућност за демократски развој. Нужно је да до тог разговора што пре дође, јер је промена изборног система једини начин да се грађани мотивишу за повратак у политичку партиципацију и узимање учешћа у одлучивању.

 

*Извор фотографије: nkd.rs

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: