Не могу људи слободно одлазити у супермаркете, банке и поште, а бити им забрањен одлазак у цркву на богослужења.

     У појединим одлукама власти у време ванредног стања у Србији постоје одређене нелогичности. Примера ради, није логично да буду затворене пијаце на отвореном а да раде продавнице у затвореном. Није логично да свим старијима од 65 година буде забрањен излазак из куће, а онда се шаљу у затворени простор у продавнице у исто време у трајању од само три сата. Да ли је по њих опаснија самостална шетња од пола сата или долазак на пијацу на отвореном у дужем временском интервалу или гурање њих милион и 700.000 хиљада у затвореним продавницама недељом од 4-7 ујутру? 

Оно што посебно забрињава јесте мешање власти у унутарцрквена питања и угрожавање Уставом загарантоване слободе вероисповести. Ако најновија мера доноси полицијски час од суботе у 13 до понедељка у 5 часова – да ли то значи да нико, па ни свештена лица, не може отићи до цркве на недељну свету литургију? Није логично да можемо слободно да идемо у супермаркет, пошту или банку, поштујући мере заштите и физичког дистанцирања, а да то исто не можемо у цркви.

Посебно треба имати у виду да се због све лепшег и топлијег времена богослужења одржавају на отвореном у црквеним портама где може да се испоштује мера физичког дистанцирања. Веома је проблематично за сваког верника да му буду укинута основна верска права, а посебно присуство богослужењима у време Васкршњег поста и Васкршњих празника. Не видимо зашто то не би било дозвољено макар једном седмично, односно недељом, уз поштовање свих превентивних мера.

Ову забрану је тек немогуће прописати свештеним лицима која морају да врше своју основну службу Богу и која треба да добију статус службених лица и потребне пропуснице за несметано обављање своје духовне мисије. Јер, не заборавимо, за вернике је духовна храна подједнако важна, ако не и важнија од задовољавања телесних потреба. Заштита здравља свакако треба да буде на првом месту у овом тренутку, али је духовно здравље често предуслов и телесног здравља.

 

Инфо служба Двери