„Због сумње да је објављивањем умрлице председника Србије на Фејсбуку починио кривично дело угрожавање сигурности, ухапшен је Радош Мићовић”. Ово је била главна вест на свим медијима у Србији дана 26. јула 2019. године. Од тог дана јавност ове земље поводом овог случаја више није добила нити једну информацију. Шта је у међувремену било са Радошем Мићовићем?

     Радош Мићовић, са пребивалиштем у Бањи Ковиљачи, рођен 1952. године у селу Ристишту, општина Бајина Башта, објавио је на свом Фејсбук профилу ујутру, 26. јула 2019. године, стару фотомонтажу умрлице председника Србије Александра Вучића. Умрлицу је Радош нашао на друштвеним мрежама и држао у меморији свог рачунара око годину дана, а тек тог јутра и објавио. Није дуго потрајало када су се зачуле сирене у Улици Жике Поповића у мирном туристичком месту Бања Ковиљача. Жандармерија са фантомкама опколила је кућу Радоша и Косте (Радошевог оца старог 96 година). По речима очевидаца акција је изведена као да је хапшен окорели криминалац.

По налогу Посебног одељења за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати. Дана 28. јула Виши Суд у Београду, судија Зоран Ђорђевић, на основу члана 209. ЗКП према окривљеном Радошу Мићовићу изриче меру забране напуштања стана (куће). На терет му се ставља да је извршио кривично дело угрожавања сигурности из чл. 138. ст. 3 у вези ст. 1 КЗ на штету председника Србије. Истовремено му се забрањује коришћење интернета.

Како пише у судској пресуди, мера забране напуштања куће може потрајати док за то постоји потреба, а најдуже до правоснажне пресуде, односно до упућивања окривљеног у Завод за извршење кривичних санкција, али најдуже док не истекне време издржавања казне изречене у првостепеној пресуди. За време кућног притвора Радош је имао право да сат времена дневно напусти кућу у циљу обављања послова за кућне потрепштине, превасходно за потребе свог старог оца.

Радош се придржавао одлуке Суда. Изненада 05. децембра на врата Радошеве куће поново долазе припадници Жандармерије који га одводе на служење казне у Централни затвор у Београду, без налога за привођење и новог судског решења. До данашњег дана Радош ни његов бранилац нису добили никакво судско решење зашто је одједном из кућног притвора пребачен у затворску јединицу. Последње судско рочиште одржано је 13. јануара текуће године, на коме је судија Марина Анђелковић продужила Мићовићу притвор за још месец дана. И даље окривљеном није дато на увид решење Суда о издржавању казне.

     Јавност у Србији не би смела остати нема у случају Радоша Мићовића. Још је у свежем сећању смрт Милорада Николића из Црвенке, који је 14. децембра 2016. године ухапшен због смс порука које су процењене као угрожавање безбедности државног врха, иако није било директне претње. Тужитељка Јасмина Ђировић оптужила је Милорада Николића да је опасан по тадашњег председника Владе Александра Вучића и министра полиције Небојшу Стефановића. Проглашен је лудим и под тешким лековима, након шест месеци проведених у Специјалној затворској болници (Бачванска) преминуо је 14. јуна 2017. године. Очевици овог немилог догађаја сећају се фотографија тела пуног модрица покојног Милорада, а родбина и пријатељи не могу да прихвате званично објашњење лекара да је умро од последица емболије плућа.

Апелујемо на Виши суд у Београду да хитно пусте Радоша Мићовића на слободу. Он није никаква претња по безбедност председника Србије, нити по било ког грађанина Србије. Никада до сада није осуђиван. Житељи Бање Ковиљаче познају га као узорног и савесног мештанина, који је у истоименом месту 15 година активан члан црквеног хора “Сабор српских светитеља”. Без непокретне имовине, са месечним примањима на име пензије у износу од 18.000 динара, даноноћно брине о свом оцу, коме је здравље знатно нарушено откако је Радош проглашен кривим.

Да ли је могуће да је један узоран и никада осуђиван грађанин Србије лишен слободе више од шест месеци због овог бизарног случаја какви се сваки дан могу видети на Интернету према свим учесницима политичког живота у Србији? 

 

Инфослужба Двери