Десет еколошких питања која смо поставили градоначелнику била су више реторичка уз наду да Милун Тодоровић поседује барем минимум интересовања за решавање ових проблема. Очекивано, градоначелник Чачка није одговорио на питања која су му поставили, не само Двери, већ грађани Чачка који се интересују за ове горуће еколошке проблеме са којима живе сваки дан.

     Потпуно очекивано од особе са којом је сахрањена демократија у Чачку и враћен једнопартијски систем, први пут након пада комунистичке диктатуре. Очекивано од особе коју очигледно не занима Чачак, нити неопходне радње на побољшању услова живота у њему уколико се из тих послова не може профитирати.

     Зато бисмо подсетили Чачане шта су Двери предлагале, годинама уназад, којима би се решили, или барем значајно ублажили, бројни еколошки проблеми са којима се суочава град Чачак. Истовремено, позивамо градску власт да слободно прекопира све наше предлоге, јер своје немају, очекивано, али никако на начин на који су накарадно спровели идеју уређења градске плаже.

     Бројним амандманима, иницијативама и предлозима покушали смо да се изборимо за нове парковске површине, конкретно на „Градској плажи“, „Алваџиници“, „Авенији“, „Кеју“, „Сајмишту“ и неким градским микро-целинама.

     Израдили смо конкретна решења за уређење обала Мораве у свом градском делу, односно формирање новог, велелепног градског парка. У том правцу, предложили смо и формирање великог, линијског парка дуж обала Мораве који би се простирао низводно од железничког моста и узводно од садашње градске плаже, односно идеју да Чачак сиђе на реку.

     Залагали смо се и за многе друге облике зелене инфраструктуре града. Поред осталог и да свака улица у Чачку мора имати дрворед, а према могућности и зелена острва. Да сваки запуштени градски „џеп“ треба бити претворен у мини-паркове.

     Конкретним урбанистичким решењима доказали смо да је било могуће сачувати посечене дрвореде. Протестима и блокадом дрвосеча покушали смо да онемогућимо градску власт у овом злочину.

     Чачак мора мотивисати своје грађане да мање користе моторна возила, а више алтернативне облике транспорта. Стога смо изнели низ урбанистичких мера којим би се значајно поправила катастрофална саобраћајна ситуација у граду која нас свакодневно гуши – од уређења запуштених простора у правцу решавања проблема са паркинг местима, преко формирања нових саобраћајних артерија ван градског језгра, до формирања бројних бициклистичких стаза.

     Један од најважнијих предлога био је уређење и повећање ширине тротоара, који морају бити својеврсне пешачке зоне. Тротоари морају служити искључиво пешацима који ће шетња градским улицама бити уживање, а не морање.

     Били смо у првим редовима када год се бранила нека зелена површина или дечије игралиште од напредњачког уништавања зарад сопственог профита. Имали смо значајну улогу у одбрани игралишта у насељу „Кошутњак“, покушали са нашим суграђанима да одбранимо „Калуђерице“, игралиште „Војног солитера“, „Колоније“ и увек ћемо бити на услузи Чачанима где год затреба помоћ у одбрани од актуелне градске власти.

     Мислимо да смо као опозиција урадили све што је до нас. Актуелна власт очигледно нема слуха за ове проблеме и решења. Време је да са позиције власти све ово спроведемо у дело. За лепши и здравији Чачак!

 Информативна служба Српског покрета Двери Чачак

[ngg src=“galleries“ ids=“321″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]