ПЛАН ИНФОРМАТИВНОГ ПРОГРАМА РТС-а

 

РТС се после парламентарних и локалних избора 2020. године нашао пред великим изазовом, како извештавати о политичкој ситуацији у Србији без опозиције у парламенту. Будући да тај део политичке сцене Србије РТС није хтео да занемари, иако је пракса јавних медиских сервиса у ЕУ да ванпарламентарне опозиције нема у њиховим програмима осим у изузетним, ретким случајевима, било је неопходно успоставити критеријуме за партиципацију политичких странака и појединаца у емисијама РТС-а.

Уредници РТС користе два кључна критеријума за појављивање ванпарламентарне опозиције у емисијама Информативног програма: досадашњи значај у политицком животу Србије и актуелну снагу мерену релевантним истраживањима јавног мњења.

Како би се глас опозиције чуо по свим важним државним питањима покренута је нова сезона дебате „Реч на реч“, појачано је присуство опозиционих странака у емисији „Шта радите, бре“, а политичке теме у којима су саговорници политичари биле су учесталије у емисијама „Четвртком у 9“, „Упитник“, „Око“ и „Око магазин“. Такође, активности свих странака, посебно опозиционих редовно се прате и објављују на порталу РТС.РС.

Све наведене емисије емитују се на Првом програму телевизије у ударним терминима.

Треба узети у обзир да је период од јуна 2020. до маја 2021. обележио снажан талас епидемије и теме везане за пандемију заузеле су већи део информативног програма и посебних емисија.

Такође, лето 2021. обележено је бројним спортским преносима које РТС реализује почев од управо завршеног првенства Европе за кошаркашице, преко тениског турнира у Вимблдону, па до Олимпијских игара у Токију што ће значајно сузити простор за било каква садржаје осим спортских и ванредних. Уврежени обичај је да се током летње сезоне политичке емисије не емитују у својим редовним терминима и то неписано правило важи у свим медијима у Србији.

Будући да Србију у марту или априлу 2022. очекују председнички, београдски и, највероватније, ванредни парламентарни избори, од септембра се улази у период од шест месеци пре избора. Због тога ће, по природи ствари, бити повећан удео политичких садржаја у информативном програму, где ће ванпарламентарна опозиција добити адекватан простор како би грађани правовремено и објективно добили увид у политичку понуду Србије.

Реч је, наравно, о емисијама које не улазе у обавезан програм предизборне кампање на РТС за који до сада није било примедбе ни политичких актера нити међународних посматрача.

Критеријуми којима ће се РТС водити приликом позивања у редован програм су ранији изборни резултати ванпарламентарних странака, политичких покрета и појединаца, као и резултати истраживања јавног мњења.

Планови које уредништво разматра су следећи:

– Дебатна емисија „Реч на реч“ наставиће се од септембра у другачијем ритму од досадашњег, уз извесне корекције формата, али са истим циљем, да се у равноправној дискусији омогући представницима власти и опозиције да дискутују о најважнијим друштвеним питањима.

– По потреби организоваће се специјалне емисије о политичким питањима у којима ће учествовати представници странака власти и опозиције у складу са критеријумима уредништва Информативног програма РТС-а.

Политичке теме су важне, али не и једине теме којима се бави Информативни програм, као што су политичари важни, али не и једини саговорници које РТС позива да говоре о питањима која интересују грађане Србије.

Уређивачка политика РТС-а неће се поводити за политичким спиновима и о њима организовати разговоре политичара, као и до сада.

Законско је право уредника РТС да одредјују теме емисија и бирају госте без свакодневног притиска учесника у политичкој утакмици. Свакодневно прозивање РТС и изношење захтева за учешћем у његовим емисијама или кројење његове програмске кошуљице, свакако нису део стандарда политичког живота у ЕУ.

 

Информативни програм РТС-а

 

 

РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА ВОЈВОДИНЕ

 

Радио телевизија Војводине поштује све одредбе Закона о информисању и Закона о јавним сервисима и испуњава све обавезе које проистичу из тих закон, а ова констатација се односи и на тему којом се бави Радна група за међустраначки дијалог.

У Радио телевизији Војводине се строго води рачуна да равноправно и под истим условима све политичке странке, партије или удружења грађана представе свој рад и изнесу своје ставове по одређеним темама које су у том тренутку актуелне у друштву.

О томе да у програмима РТВ-а апсолутно не постоји ни један вид било какве дискриминације најречитије говоре статистички подаци добијени анализом емисија које у свом садржају имају политичке теме.

Радио телевизија Војводине на свом Првом програму телевизије има три политичке емисије – „Прави угао“, „Политбиро“ и „Страначка хроника“. Емисија „Прави угао“ на програму је сваког радног дана (осим петка), траје 40 минута и бави се дневноактуелним друштвено-политичким темама. У сезони 2020/2021 у „Правом углу“ број гостију који су представљали владајућу коалицију и опозицију потпуно је једнак, уз напомену да је неколико гостију у тој емисији наступало по два или три пута. Представници опозије и владајуће коалиције укупно су чинили око четвртине од укупног броја гостију у „Правом углу“, док су преосталих три четвртине гостију чиниле нестраначке личности од којих је огромна већина имала критички став према актуелној владајућој већини, што само потврђује да је Радио телевизија Војводине отворена за сваку врсту мишљења.

„Политбиро“ је емисија која се емитује једном недељно (петком) и у свом фокусу има политичку сцену у Србији. Доминантан део емисије представља интервју „један на

један“ са представницима политичких партија, странака или организација. Анализом је утврђено да је од 7. септембра 2018. године па до 25. јуна 2021. године број гостију који су представљали владајућу коалицију и опозицију приближно једнак уз благу предност представника опозиције.

„Страначка хроника“ је емисија која се на Првом програму Радио телевизије Војводина емитује сваког радног дана у термину 22.40 часова (одмах након централно- информативне емисије „Војвођански дневник“), а представља дневни преглед политичких активности свих учесника у политичком животу у нашој земљи. У „Страначкој хроници“ се поред видео прилога са политичких дешавања пре свега на територији АП Војводине, емитују и страначка саопштења која тог дана јавности упуте политичке организације.

Наглашавамо да је концепт програма Радио телевизије Војводина такав да се страначко-политичке теме прате и обрађују у наведеним политичким емисијама, те да се у осталим сегментима програма не обрађују страначко- политичке теме. То је и специфичност Радио телевизије Војводина јер у пракси видимо да огроман број телевизија у оквиру својих јутарњих или дневних програма готово свакодневно обрађују политичке теме уз велики број гостију из света политике, док насупрот томе РТВ има концепт да грађанима у јутарњем програму или у другим дневно-информативним емисијама нуди сервисне информације, промовише догађаје из света културе, промовише религијске програме и програме намењене најширој публици, а опредељење је да се дневно- политичким темама бавимо у емисија специјализованим за те теме.

Како би обогатили наш програм и проширили палету емисија које се баве страначко-политичким темама Радио телевизија Војводине приводи крају припрему нове емисије под називом „Полемика“. Ради се о емисији која ће на динамичан начин обрађивати теме из области политике, а у њој ће учествовати по два представника власти и опозиције. Трајање је 55 минута и биће емитована једном недељно у вечерњем термину (од 21 сат). Емисија ће ићи уживо, а емитовње почиње почетком Јесење програмске шеме.

Из свега наведеног јасно је да је Радио телевизија Војводине отворена за све учеснике политичког живота у Републици Србији и тако ће бити и убудуће.

Срдaчан поздрав!

 

За Уреднички колегијум Радио телевизије Војводина

Главни и одговорни уредник Првог програма телевизије

Ненад Ћаћић