Српски Покрет Двери - Лого
Search
Štrajk glađu Maje Pavlović

Potpisnici Sporazuma sa narodom najoštrije osuđuju nemar predstvanika izvršne vlasti koji su dozvolili da Maja Pavlović, vlasnica TV Kanal 9 iz Novog Sada, već 22 dana štrajkuje glađu u borbi za opstanak lokalnih, nezavisnih medija. Ignorisanje države dovelo je u direktnu opasnost život ove hrabre žene. Maja Pavlović je danas, vidno iscrpljena i malaksala, na zahtev njenog brata i prijatelja, primljena je u Urgentni centar u Beogradu.

Višegodišnja tortura nad predstavnicima sedme sile kulminirala je pravnim i konačno ekonomskim nasilništvom nad onima koji ne žele da postanu deo propagandne mašinerije koja uveliko hara televizijama sa nacionalnom frekvencijom, prorežimskim pisanim medijima i prorežimskim portalima. Posebnoj torturi su izloženi lokalni mediji. Prema podacima na sajtu Agencije za privredne registre, do sada je ugašeno 125 medija. Podsećamo, ovo je drugi štrajk glađu vlasnice TV Kanal 9 za poslednjih godinu dana.


Maja Pavlović zahteva momentalno rešavanje 4 od 9 iznetih zahteva kako bi njena televizija nesmetano nastavila sa radom. Da bi prekinula štrajk glađu potrebno je da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) zatraži zaustavljanje postupaka protiv njene televizije. Račun televizije danas je odblokiran, ali bez povraćaja novca koji je skinut po presudama za koje vlasnica tvrdi da su nezakonite. Zatim, od Ministarstva telekomunikacija zahteva da se produži sporazum potpisan sa ETV (Emisiona tehnika i vezama) i da se izvrše neophodne izmene u Pravilniku o naknadama ETV za loklane emitere. Dalje, od Telekoma Srbije zahteva da se TV Kanal 9 vrati u distribuciju IPTV-a. I na kraju, zahteva od gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, da ne dskriminiše ovu lokalnu televiziju sa dvadesetogodišnjim iskustvom i omogući ravnopravan pristup sredstvima namenjenim za sufinansiranje medija.


TV Kanal 9 iz Novog Sada poznata je po nepristrasnom i objektivnom informisanju građana, ali i po tome što medijski prostor jednako mogu da dele kako predstavnisci izvršne vlasti, tako i predstavnici opozicije.


Pozivamo predstavnike države da najhitnije izađu u susret zahtevima Maje Pavlović, kako ona životom ne bi platila pravnu i ekonomsku torturu kojoj je njena televizija izložena.

 


Potpisnici Sporazuma sa narodom

U Beogradu, 06. maja 2019. godine


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: