Sud doneo presudu: Informer iznosi laži o Obradoviću

Viši sud u Beogradu doneo je presudu po kojoj su izdavač i odgovorni urednik Informera dužni da isplate naknadu od 200 000 dinara za povredu ugleda i časti predsednika Boška Obradovića zbog teksta u kome se Obradović optužuje da je „prodao članove Glavnog odbora Dveri Đilasu“ i da je to „deo tajne američke operacije Hologram“.

Ova presuda je još jedan u nizu dokaza o tome da Informer nije sredstvo informisanja, već propagandno glasilo režima. U obrazloženju presude se navodi da informacije u tekstu „nemaju za cilj informisanje javnosti i omogućavanje kritike rada političara, već imaju za cilj tendenciozno omalovažavanje ličnosti tužioca“ kao i „stvaranje senzacionalizma, što je suprotno interesu javnosti i podobno za povredu časti i ugleda“.


Ističe se da su informacije o tome da je Obradović „prodao“ članove GO Đilasu da bi „prećutno podržao izdaju Kosmeta“ „apsolutna neistina, bez ikakvog osnova u realnosti“ i navodi se da tuženi prilikom postupka nisu imali niti jedan dokaz da su objavljene informacije istinite, niti su informacije pre objavljivanja proverene kod najmanje dva nezavisna izvora, kako nalaže Kodeks novinara. Takođe „sud ukazuje da je novinar postupio protivno Kodeksu novinara Srbije, kojim je propisana dužnost novinara da odbije plasiranje političke propagande u formi novinarskog izražavanja“.


Presuda pokazuje do koje mere su oni koji su produžena ruka režima spremni da idu da bi oklevetali ljude koji su istinska opozicija režimu. Iako se ovakvim vestima nanosi nemerljiva šteta imidžu Dveri i predsednika Dveri, koja se teško ispravlja, radi istine ćemo nastaviti da podnosimo tužbe za svaku lažnu vest koju Informer i slična glasila objave o nama.

 


Info služba Dveri