Српски покрет Двери је претходних недеља више пута упутио оштре критике на поступање надлежних органа, пре свих Привредног суда у Београду и судије Мирјане Гитарић. Критике се односе на поступање наведене судије по нашој тужби и захтеву за привременом мером блокаде средстава са рачуна Српског покрета Двери, са којег су већ у два наврата скинута сва средства меницама врло упитне валидности.

Дужни смо да, истине ради, информишемо јавност  о свим неправилностима са којима смо се сусрели, како би оправданост наших критика била потпуно јасна и недвосмислена.

Наиме, након што су са рачуна Српског покрета Двери, потпуно неосновано, скинута сва новчана средства, уплаћена из републичког буџета, поднели смо Привредном суду у Београду тужбу ради стицања без основа са привременом мером. Рочиште по нашој тужби заказано је за 21.10. али до њега није ни дошло јер се 15.10. Привредни суд изненада досетио да није надлежан.

Без доношења одлуке о привременој мери, којом би се Српски покрет Двери, као тужилац, заштитио од даљих покушаја пљачке финансијских средстава, Привредни суд је врло тенденциозно предмет упутио на Основни суд у Панчеву. Према вредности спора за случај је надлежан Виши суд. То Привредни суд мора да зна. Тај потез изазваће да се и Основни суд у Панчеву огласи ненадлежним што изазива тзв. сукоб надлежности ради уступања предмета Вишем суду, о ком сукобу ће даље одлучивати Врховни касациони суд. На такве одлуке у пракси се чека око годину дана. Годину дана неће почети ова парница, неће бити одлуке о привременој мери, неће се извести нити један доказ пред судом. После годину дана добићемо само одлуку који суд је надлежан да поступа! Дакле, иако поступак по привременој мери хитан, у овом случају трајаће непримерено дуго, и то без икаквог оправдног разлога. Очигледно, они који би требало проводити закон, проводе незакоње.

Оваквим својим (не)чињењем, судија Привредног суда Мирјана Гитарић постала је саучесник у даљем пљачкању имовине Двери, јер се ново неовлашћено скидање средстава већ десило, а врло је вероватно да починиоци неће стати на томе, посебно сада, када је јасно да су заштићени од стране надлежних органа. И ту не мислимо само на судије, јер ни Више јавно тужилаштво у Београду до данас није реаговало на нашу кривичну пријаву поднету 02.10.2019.год.

Са друге стране, Српском покрету Двери повређено је право на правично суђење, ускраћена нам је правна сигурност и није нам пружена правна заштита, која нам је према Уставу Републике Србије загарантована.

Не преостаје нам ништа друго већ да све ово што нам се претходних месеци дешава назовемо првим именом – спрегом правосудних органа, мафије, тајних служби и диктаторског режима у циљу гушења и гашења најгласније опозиционе странке у Србији. Без обзира на исход, сама чињеница да се овако нешто дешава је доказ да демократија и слобода политичког деловања у Србији не постоје. Позивамо све чланове Удружења судија Србије, који су у нашим критикама видели злу намеру која има за циљ дискредитацију српских правосудних институција, да се увидом у документацију, коју ћемо им радо ставити на располагање, увере у истинитост наших речи, и да затим осуде и ограде се од понашања својих колега.

 

Савет за уставна питања, правду и законодавство покрета Двери