Све несрећне породице несрећне су на свој начин – све унесрећене српске државе на Балкану, пак, личе једна на другу, била би адекватна пародија Толстојевог цитата прилагођена за опис наше политичке стварности данас.

    У најкраћем – погубили смо критеријуме. Колико Аркан одговара опису српског ратника и јунака а Цеца портрету српске мајке – толико су нам ваљани и примери политичара које смо бирали и бирамо као родољубе. Конвертити и некрсти – бескрупулозни макијавелисти и популисти без идеологија и уверења (сваки је направио радикалан политичко идеолошки обрт за 180° у складу са потребама останка на власти или доласка на власт). Сетите се, и у Мила су се својевремено многи клели као у великог Србина па би данас најрадије језик себи прегризли ако и сами нису за њим застранили.

     А шта јесте једини ваљани критеријум за нас, учио нас је Владика Николај: „Зато, кад политичари затраже ваше поверење претходно их упитајте: да ли верују у Бога, да ли славе славу, да ли поштују народне обичаје и да ли верују у Страшни Суд. Ако вам веру своју покажу делима, постом и молитвом, примите их и саслушајте“.

Није ли онда логично и зашто међусобно сви добро функционишу а антисрпске политике им се све више поклапају управо на најважнијим питањима националних интереса као што су питања Црне Горе и Космета?

 

Стефан Аксовић, председник Омладине Двери и члан Председништва Двери