Српски Покрет Двери - Лого
Search

О чему говори откриће Балканске истраживачке мреже (БИРН)  по коме је брат чланице Кризног штаба за борбу против корона вируса Дарије Кисић Тепавчевић и истовремено супруг министарке правде Неле Кубуровић у току последњих година закључивао више десетина милиона вредне послове са државним фирмама и државом у којој му службују сестра и супруга?            
Да ли су основане тврдње да представници „струке“ који тренутно усмеравају живот у Србији предводећи борбу против епидемије нису независни од свемоћне српске извршне власти?

     У сликама ванредног стања у којима, затворени као у ријалити програму,  грађани Србије проводе већ 45 дана, фараонска појава председника СНС-а добила је своју контратежу у новоинсталираним ликовима, члановима Кризног штаба. Због њих је реч „струка“ заменила прегажену динкићевску флоскулу „експерт“.

Захваљујући огромној борби коју њихове невидљиве колеге у разваљеном српском здравственом систему воде на „првој линији фронта“ ови „пантеонски„ ликови су ушли у све домове Србије и стекли ореол недодирљивости. И релаксираност Несторовића,  и озбиљност искусног потпуковника Кона, и фамфатална појава Кисић Тепавчевић, у народу зване „др Дарија“, постали су свакодневна иконографија онога у шта се живот у Србији претворио. 
               
Управо је креирана недодирљивост ових чланова „струке“ учинила неумесним многа питања. Не само да се провокацијом сматрало питање о броју мртвих у Нишу, већ су  и питања о везама др Кона и др Тиодоровића са „Новартисом“ и њиховом улогом у непроцесуираној злоупотреби  набавке вакцина за свињски грип имала  диверзивни карактер. Посебно је од стране режимских медија  злурадим проглашено интересовање за родбинске везе „др Дарије“ са актуелном министарком правде Нелом Кубуровић. Било какав коментар о српској „Династији„ успешних, паметних и лепих људи, анатемисан је као  сексизам или  чувено српско „непраштање успеха“.
 
Међутим, откриће БИРН-а  да су компаније блиске Бојану Кисићу, брату „др Дарије“ и супругу министарке Кубуровић добиле 27 уговора са српским  јавним предузећима и разним министарствима чија је вредност већа од 26 милиона евра говори, врло вероватно, о још једној афери ове власти.  Поред тога, компанија  NITES, чији је Кисић један од директора, и у априлу 2020. год. а на врхунцу појавности  своје сестре „др Дарије“, закључује са Министарством здравља уговоре о одржавању здравственог интегрисаног система вредне три милиона евра.  Ова информација са укусом могуће високе корупције баца сасвим ново светло на вртоглаву популарност и појаву ex nihil тренутно најпознатије српске докторке али и њене готово непознате снахе, која је и министарка правде.
 
Како министарка Кубуровић, тако и др Дарија потпадају под бројне  дефиниције које садрже српски Закон о агенцији за борбу против корупције, Закон о државним службеницима, као и  Закон о запосленима у јавним службама . Наиме и једна и друга се сматрају „функционерима„ које обављају „јавну функцију“, користе „јавне ресурсе“, а  Бојан Кисић је и са једном и са другом у односу „повезаног лица“. 

Лаконски одговори ових функционерки да брат др Дарије „није повезан за КOVID19 информациони систем“ , као и одговор министарке Кубуровић да „није повезана са фирмом у којој ради њен супруг“ су запрепашћујући.   И једна и друга су државни службеници на које се односе одредбе чл. 25 Закона о државним службеницима, по коме су  приватни интереси лица са њима повезаним  (брат и супружник)  „могли да утичу или изгледа да могу да утичу на њихово поступање“ и да се могло радити о сукобу интереса и коришћењу утицаја положаја на коме су се налазиле. И поред  тога што  незнање права шкоди оно би се  „др Дарији“  можда и могло опростити , али непознавање појма „повезаног лица“ скандалозно је за  министарку правде. Не ради се овде о њеној повезаности са предузећем и мултинационалном компанијом , како тврди министарка, већ о чињеници брачне или ванбрачне везе лица које је интересно повезано са њом која је државни функционер.

Већ сама изјава министарке Кубуровић, да „наша земља има једну од најразвијенијих агенција за превенцију корупције“  је дубоко увредљива за интелигенцију грађана Србије. Размере корупције у Србији чине је ендемском појавом,  а подсећамо министарку да се према Глобалном индексу перцепције корупције Transparency International  Србија налази на 91. месту од 180 земаља и да у односу на друге европске државе има непремостив заостатак.

Како то да браћа, кумови и очеви државних функционера закључују милионске уговоре  са државним или јавним предузећима, са министарствима  и установама? Одакле толики интерес повезаних лица, браће, кумова, мужева, заова и деверичића функционера баш за касе које се пуне народним парама?

Откуд повезаност и заједнички подухвати на пројектима за ЕПС и Министарство финансија фирми NITES, чији је један од директора „повезано лице“ Бојан Кисић са фирмом Asseco SEE, у којој је један од руководилаца Игор Брнабић „повезано лице“ српског премијера?
               
Како чак и чланови америчког Конгреса знају да одлучујућу улогу у области енергетике, комуникације и инфраструктуре имају опет „повезана лица“ брат и кум председника СНС-а, Андреј Вучић и његов кум Никола Петровић, бивши директор Електромрежа Србије (ЕМС)? Једна од „најразвијенијих агенција за превенцију корупције“ није установила откуд председниковом куму Николи Петровићу 4 милиона евра за куповину земљишта и градњу две виле на Дедињу и Кошутњаку и то одмах након одласка из ЕМС. 
               
Очито је „повезано лице“ државних функционерки Кисић Тепавчевић и Кубуровић и његови послови са народним новцем само могућа  кап у српској ендемској корупцији .

Епидемија вируса COVID19 осветлила је праву природу диктаторског режима у коме се један човек пита за све.  И откриће по коме  је дугогодишњи уносан бизнис  „повезаног лица“  Кисића са државом у којој му службују супруга и сестра,  скинуло је  копрену  недодирљивости струке и чланова Кризног штаба.  Ово откриће БИРН-а може  да објасни и очиту  повезаност мера које Кризни штаб и „струка“ диктирају  са интересима што брже, макар и фингиране  победе над короном.

Проглашење те, макар и Пирове победе над вирусом, потребно је Врховном функционеру да би  намучене грађане Србије што пре, из карантина, натерао да иду на биралишта.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: