Има ли краја кршењу Устава и закона од стране извршних органа власти у Србији? Има ли краја неистинама којима представници извршне власти, Влада, министри и председник Републике Србије обмањују јавност?

Само три дана након што је министар Синиша Мали – плагијатор – јавности Србије образложио програм економских мера за подршку привреди и изјавио „да имамо довољно средстава за то“, Влада Србије усвојила је 6. априла Уредбу којом сама себе овлашћује да за време ванредног стања услед епидемије  КOVID-19 додатно задужи Републику Србију у време ванредног стања („Службени гласник РС“, бр 52/2020​​ од 7.4.2020). Овом Уредбом Влада, уз супотпис председника Републике Србије, на себе преузима надлежности Народне скупштине коју је октроисала увођењем ванредног стања. Овом Уредбом Влада сама себе овлашћује да  додатно задужује државу на домаћем и иностраном тржишту путем кредита, издавањем хартија од вредности односно државним обвезницама са фиксном каматом, а ради, како то стоји у Уредби „финансирања буџетског дефицита, одржавања текуће ликвидности и за обезбеђивање неопходних средстава за финансијску подршку и спровођење мера за ублажавање економских ефеката пандемије“ (чл.1.Уредбе).

Другим речима, господо из Владе,  укинули сте Народну скупштину у чијој је надлежности не само проглашење ванредног стања, већ и буџет и завршни рачун Републике Србије.  Хвалили сте се да ћете економске мере финансирати из суфицита буџета јер „штедели смо улагали и враћали старе дугове“ а сада је јасно да планирате да земљу додатно задужујете. О каквом суфициту је министар Мали –плагијатор – говорио када је дефицит буџета Србије на крају фебруара износио 12,8 милијарди динара,  а јавни дуг износи 49,1 одсто БДП-а. И како може буџет уопште да буде у суфициту, он треба да буде у балансу. Али неко то треба  и да зна. Ова Уредба показује да буџет ни у каквој равнотежи није и да је потребно додатно задуживање да би сте и ове овакве мере  успели да примените. Хвалили сте се да ћете 5,1 милијарду евра пара грађана Србије потрошити на помоћ привреди, а од те помоћи ће привреди бити дата само три минималца. Ни до данас нисте одговорили привредницима ко ће и на те минималне зараде платити порезе и доприносе. Министар Мали је чак изговорио да се на минималне зараде не плаћају порези ни доприноси, што је такође неистина. Све остало је одлагање обавеза привредних субјеката и обећање да ћете 2,2 милијарде евра онима који преживе кризу дати као кредит који такође треба да врате.

Уосталом ко је пажљиво слушао опсенарске изјаве министра Малог – плагијатора могао је да чује да ће земљу још задужити до 60 одсто БДП-а. А то је тачно 11 одсто преко садашњег јавног дуга Србије , колико је Влада и најавила да је вредност мера за спас привреде.

Шта је истина у свему што слуђеним грађанима обећавате? Истина је да су СНС и његов председник у предизборној кампањи, да је Народна Скупштина октроисана, и тиме не може да контролише извршну власт – Владу и председника, да власт наставља погубну политику насељавања миграната у Србији, а да и за овакве економске мере којима Влада обећава да ће  помоћи привреду Србије, пара нема.

Остало је да грађани у карантину то сада и јасно виде. И реагују.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери