Данас смо затражили повлачење Просторног плана РС (ППРС) из процедуре усвајања и затражили смо отказивање Јавне седнице као и кривичну и сваку другу одговорност свих учесника у поступку.

Преко 700 грађана је поднело примедбе и приговоре на ППРС и међу њима су осим стручних људи, самих служби из локалних самоуправа и грађани који су овим Просторним планом директно оштећени и угрожени. И поред постојања законске процедуре која мора бити испоштована да би ПП могао бити усвојен, и поред могућности да у овом периоду може бити на једном месту окупљен већи број људи, Комисија за планове Републике Србије прибегла је једном недобронамерном потезу и организовала јавне седнице у временском оквиру од сат времена са учешћем по 50 учесника који су доставили примедбе. По овоме, сваки учесник је имао свега један минут да своје примедбе образложи, што је свакако немогуће урадити јер је ово најважнији плански документ на кога ће се позивати многи каснији документи и планови. Због кршење процедуре приликом усвајања затражили смо одговорност чланова Комисије за планове Републике Србије, обрађиваче ПП плана и самог Министраства грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја, односно тачније одговорност и оставку министра Томислава Момировића.

[ngg src=“galleries“ ids=“431″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Комисија за планове је наставила да ради као да је све у најбољем реду али ће сам поступак бити основ за подношење Жалбе Републичкој урбанистичкој инспекцији због кршења процедуре усвајања. Данас смо од дела придошлих грађана чули да имају велике проблеме због Просторног плана који је урађен у кратком временском периоду и који их лично угрожава, а то су грађани општине Панчево због ширења железнице поред колосека, који су пре 50 година постављени као привремени, до комплетног попречног и подужног раздвајања села Радошевац код Голубца, које има 3 археолошка налазишта која до сада нису истражена и где се заузима најлепше и најплодније земљиште због изградње нових саобраћајница од Пожаревца до Голубца и Великог Градишта, до тога да је речено да пројекат Јадар не сме и не треба да прође као пројекат “де факто“ јер сам тај пројекат нема све испуњене услове и неопходно израђену пројектно техничку документацију и студију оправданости а ни основно испитивање рударских резерви које би биле обавезне да би се неки пројекат даље развијао.

Комисији за планове РС указано је да је Просторни план посебне намене за реализацију пројекта “Јадар“ донет на основу Уредбе и то на потезу где на незаконит начин покушавају да направе рудник литијума, да је тај План посебне намене антиуставан, антизаконски и антицивилизацијски. На основу тог Плана представници „РиоТинта“ долазе до села у околини Лознице и мештанима само кажу “морате сви да се иселите“, што је недопустиво понашање и поступање у 21. веку. Овај незаконити План и пројекат за рудник “Јадар“ је у просторном плану РС уписан и скренута је пажња Комисији за планове РС да покушавају да легализују незаконит и штетан пројекат “Јадар“ и да је то недопустиво. Наравно, указано је и на проблеме око изградње МХЕ, уништавање Националних паркова и незакониту сечу шуме у њима као и на дивље и незаконите градње, али и не уважавање локација на којима имамо неистражена археолошка налазиша и друга културна добра, о неопходној заштити воде и водних ресурса што је све недостатак овог Просторног плана. Највећи недостатак је неусловљавање изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, посебно код већих и капиталних пројеката, већ се у 21. веку сва канализација и отпадне воде испуштају у наше реке које постају отворена корита фекалних вода. Нису дата ни решења како у наредним годинама спречити загађење ваздуха, воде и земљишта што је такође недостатак овог Плана. Важно је истаћи да и поред позива и постојања списка са људима из многих Еко удружења која организују протесте, посебно у Београду, они се данас нису појавили нити су тражили повлачење Просторног плана, нису учествовали у образложењу својих примедби нити слушању грађана који су директно угрожени па се поставља питање колико су искрени у својој борби за бољу и уређенију Србију. Српски покрет Двери је, након одбијања Комисије за планове да откаже Јавну седницу, инсистирао да се све примедбе које смо доставили прочитају и да нам дају одговоре, а очекујемо и писане одговоре на све примедбе које смо доставили. Само за одговоре на наше примедбе требало је више од једног сата. Занимљиво је то да је велика већина наших примедби прихваћена, што значи да је овај Просторни план урађен са много пропуста и да би учешће већег броја грађана довело до или побољшања истог или његову потпуну измену. Ми смо данас упознали чланове Комисије да ће овај ППРС, свакако, након смене власти бити стављен ван снаге и поништен. Велика је одговорност на члановима Комисије да не пристану на притиске и не прихвате и усвоје Просторни план РС који ће од Србије направити разорену земљу која ће имату потпуно уништено земљиште и само депонију јаловине и отровног отпада, налик садашњем Бору и околини. Зато ћемо с пажњом испратити да ли су наши најобразованији људи спремни да бране своју част и професију или ћемо констатовати још једну у низу издају зарад “мало пара“ и функционерских фотеља.

 

Савет за инфраструктуру, телекомуникације и енергетику Српског покрета Двери