Председник и потпредседник Двери Бошко Обрадовић и Милован Јаковљевић, заједно са председником ОО Двери Горњи Милановац пуковником Небојшом Станковићем, посетили су горњемилановачко село Теочин. У овом, али и осталим селима која припадају општини Горњи Милановац ускладиштено је и непродато МИЛИОН КИЛОГРАМА кромпира домаће производње.


        Проиозвођачи кромпира су у разговору са Обрадовићем и Јаковљевићем рекли да ово није политичко питање, већ питање опстанка села и небриге државе према пољопривредницима. Као основне проблеме они су истакли увоз кромпира из иностранства са једне стране, али и смањење државних субвенција за 1200 динара по хектару и повећање цене горива за 10 динара по литру, са друге стране. Услед огромне количине непродатог кромпира, произвођачи су остали дужни и према пољопривредним апотекама, нису зарадили ни динар од производње и врло тешко ће моћи да планирају следећи засад. Многима од њих ово је једини извор прихода и уколико у наредних месец дана не продају кромпир, исти ће морати да баце. Као једино решење овог проблема они виде откуп кромпира од стране државе.

И Бошко Обрадовић је апеловао на државу и актуелну власт да реши проблем домаћих произвођача, тако што би држава откупила преостале количине непродатог кромпира из свих ових села како би ови људи могли бар да преживе. Он је подсетио да су због овога Двери недавно покренуле кампању „Купујмо домаће – будимо солидарни“ и тражиле од државе да, у време пандемије, мора да купује робу искључиво домаће производње. Обрадовић је додао и да је Српски покрет Двери, као подршку домаћој привреди и пољопривреди, предложио робне ваучере, односно издавање ваучера од стране државе, преко којих ће социјално угрожене категорије становништва моћи да купују прехрамбену, индустријску и другу робу искључиво код домаћег прозвођача. Истакао је и то да, ако се држава хвали позитивним резултатима у финансијској области, не треба да буде проблем и да откупи непродате количине кромпира из ових села. Обрадовић је изразио наду да ће овај апел доћи до оних који овај проблем треба да реше и да  неће престати да апелује док се овај проблем не реши.

Милован Јаковљевић је казао да нпр. белгијски фармер има, у зависности од сезоне, 10-12 евро центи по килограму од стране државе, а наш нема ни динар. Додао је да је цена овог кромпира у Холандији 4-6 евро центи, а након што наши увозници, са свим зависним трошковима, увезу кромпир, његова цена износи 10 динара по килограму и због тога наш кромпир није конкурентан. Јаковљевић наводи и да би држава требала да промени политику према српском сељаку и аграру, јер су сви произвођачи у проблему и да у свакој области друштва држава мора да заштити домаћу производњу од неконтролисаног увоза. Навео је да имамо међународне споразуме, који нас, с једне стране, угрожавају, а с друге, постоје места и чланови тих споразума, као што је Споразум о стабилизацији и придруживању (чланови 32, 33, 40, 41. и 45.) који говоре да имамо право да уведемо прелевмане, ванцаринске мере и да штитимо домаћег произвођача.
 
Посету селу Теочин можете погледати овде: 


 

 

Инфослужба Двери