Српски Покрет Двери - Лого
Search

Хрватски просветари су показали да и у просвети штрајк може да успе. Наиме, просветни синдикати и Влада Хрватске су након 36 дана штрајка постигли договор о повећању коефицијента наставницима за 6,11 одсто, колико плата просветних радника заостаје од плата осталих у јавном сектору. У  до сада најдужем штрајку просветних радника у Хрватској, изгубљено је 16 дана наставе, али просветни радници су постигли циљ због кога су и започели штрајк 10. октобра – тражили су повећање коефицијента за 6% и успели да до њега дођу. Осим овог повећања добили су и повећање Божићне награде, регреса, дара за децу и отпремнине.

     Не желећи да разматрам тему неуспелих штрајкова просветних радника у Србији, само бих да напоменем да ми већ годинама чекамо платне разреде и „фино нијансирање“, како је тај посао назвао министар Бранко Ружић, говорећи о примени платних разреда која је најављена по старом добром обичају, за следећу годину.

      Да ли ћемо по угледу на комшије и у Србији једном имати успео штрајк просветних радника и још важније питање, да ли ће образовање коначно постати један од приоритета наше Владе? Судећи по ставовима ресорног министра М. Шарчевића биће то наредне године, или већ неке године, само да то на крају не буде, што би рекао Борислав Пекић, године које су појели скакавци.

 

Гордана Маринковић Савовић

Председник Савета за образовање и науку Двери

 

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: