У недељу, 10. јануара 2021. године у 12 часова, на Тргу краља Милана у Нишу, одржаће се протест грађана Ниша против загађења животне средине у Нишу, али и против угрожавања живота и здравља Нишлија сваке врсте под називом „Ниш хоће да дише“. Скуп је пријавила и организовала градска организација Двери Ниш. На скупу ће се Нишлијама обратити проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери и председник градске организације Двери Ниш, Милош Бошковић, грађански активиста, Зоран Васиљевић, метеоролог и мр Мирослав Премовић, независни саветник за управљање отпадом.

         Протестни скуп заказан је са циљем да се обележи почетак првог протеста „Стоп терору – за Ниш без страха“ , одржан јануара 2018. године у коме су управо питања безбедности живота у Нишу била покретач протеста.  Нишка власт је тада игнорисала и протесте и захтеве са протеста. Протестом „Ниш хоће да дише“ желимо да скренемо пажњу на ургентна питања и катастрофално стање животне средине у Нишу, али на још теже  питање безбедности саобраћаја, поготово након последње у низу саообраћајних трагедија у којој су животе, као пешаци на тротоару, изгубили дванаестогодишње дете и отац троје деце, наш суграђанин и борац за демократију, Дејан Илић, нишки повереник СС “Слога, и један од организатора и покретача протеста у зиму 2018. године.
               
Ниш има најзагађенији ваздух у Србији, често и у свету, преко 200 дивљих депонија у срцу града, дрвеће се сече брутално, недемократско и нетранспарентно управљање заштитом животне средине, али и најнебезбеднији саообраћај,  у коме гину пешаци, недужни људи и деца, наши суграђани. То мора да стане! Одмах!

Позивамо Нишлије на протест „Ниш хоће да дише“ против загађења и угрожавања живота свих Нишлија. Да власти поставимо питања! И да захтевамо истину о загађењу у свим сферама живота Нишлија.

 

Инфослужба Двери Ниш