На конференцији за медије која је одржана у Прес центру УНС-а, о промени система у Србији кроз лична сведочанства у тој борби, говорили су: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, Срђан Шкоро – новинар, Драган Добрашиновић – председник Коалиције за надзор јавних финансија и Златко Гигић – отпуштени припадник нишке жандармерије. Они су се усагласили да једино променом система може доћи до опстанка државе Србије и грађана који у њој живе.

По том питању они су рекли следеће:
 
Бошко Обрадовић: За 30 година од обнове вишестраначја у Србији, власт се мењала, али је корумпирани политички систем остајао исти. Млади људи и читаве породице одлазе из наше земље не само због лошег животног стандарда већ и због неправедног система у коме живимо. Они хоће да живе у уређеном и демократском систему, у коме владају институције и закони, а не један човек и партијске олигархије и њима блиски тајкуни и криминалци. Због свега овога овде више није довољна само обична смена власти већ је неопходна и коренита промена комплетног система: демонтажа криминализованих служби безбедности, повратак независних државних институција, поштовање устава и владавина закона, независна контролна и регулаторна тела која штите права грађана, конкуренцију на тржишту и демократију у Србији.

Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери

Срђан Шкоро: Промена система код људи представља нешто далеко и неизводљиво, а кључно за промену система је одговорност. Овде, од рата до сада, нико није одговарао за оно што је радио и зато смо дошли у овакву ситуацију. Поставља се питање да ли су људи спремни на одговорност, јер у супротном, ми нестајемо. Дакле, промена система је обавезна, јер уколико се до ње не дође, наставиће се урушавање свега што је овај народ представљао.

Срђан Шкоро – новинар

Драган Добрашиновић: Корупција је заштитно лице ове државе и власт је урадила све како би убила конкуренцију и слободно тржиште и тиме отворила простор за пословне и политичке монополе. Ако имамо намеру да, као друштво, преживимо и опстанемо мора доћи до корените промене система и корените промене односа према јавном добру. Морамо доћи до консензуса о искорењивању корупције. У Србији још има квалитетних људи и сада је време за нови почетак.

Драган Добрашиновић – председник Коалиције за надзор јавних финансија

Златко Гигић: Дефиниција система је да се интерактивним деловањем више елемената долази до циља. У овом политичком систему су ти елементи у расулу. У сфери безбедности тај начин деловања је срозан на најнижни могући ниво. Све је огрезло у корупцију, радна места се купују, а држава је дубоко у рукама организованог криминала који је у спрези са влашћу. Крајње је време да се систем, који је на снази више од тридесет година, промени, да устанемо и кажемо да је доста.

Златко Гигић – отпуштени припадник нишке жандармерије
 
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 
 

Инфослужба Двери