Српски Покрет Двери - Лого
Search
Vidovdanska Deklaracija o Kosovu i Metohiji

Imajući u vidu Ustav Republike Srbije kojim se garantuje suverenost i teritorijalna celovitost Republike Srbije, zalažući se za puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uvažavajući neophodnost rešavanja svakodnevnih problema sa kojima se susreću građani Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, uviđajući da su dosadašnji pregovori o Kosovu i Metohiji, koje vode aktuelne vlasti u Beogradu i Prištini, završeni na korist albanskog separatizma i na apsolutnu štetu države Srbije, Sabor Srpskog pokreta Dveri donosi ovu:

Vidovdansku deklaraciju o Kosovu i Metohiji

Radi budućnosti i opstanka srpskog naroda i svih građana Srbije na teritoriji AP Kosovo i Metohija, potrebno je da vlast u Srbiji o KiM razgovara na drugačiji način od onog što je rađeno do sada. U tom cilju je potrebna:

 

1. Promena pregovarača

Dosadašnji pregovarači sa srpske i albanske strane su deo ratnih elita i povezani su sa različitim kriminalnim strukturama, te je rezultat njihovih međusobnih dogovora na štetu pre svega srpskog, ali i albanskog naroda, a na korist pojedinaca i njihovih ličnih interesa. Potrebno je hitno promeniti pregovarače i postaviti one koji će imati novi kredibilitet da razgovaraju o normalizaciji i budućnosti zajedničkog života.


2. Promena tema oko kojih se pregovara

Dosadašnji pregovori vođeni su tajno, van očiju javnosti, bez jasne platforme na osnovu koje predstavnici Srbije vode ove pregovore i kao ključna tema nametnulo se pitanje statusa Kosova i Metohije. Potrebno je da Narodna skupština Republike Srbije usvoji platformu za pregovore u kojoj će biti rečeno da status KiM nije tema pregovora, jer oko toga ne možemo pregovarati, već da su tema pregovora pitanja poput imovine, bezbednosti, slobode kretanja ljudi i robe, zaštite kulturnog i prirodnog bogatstva države Srbije, kao i nadležnosti autonomne pokrajine.


3. Promena okvira pregovora

Dosadašnji pregovori vođeni pod pokroviteljstvom Evropske Unije, prebačeni sa nivoa međunarodnog prava na političku agendu birokratije iz Brisela koja neprestano favorizuje interese Albanaca, pokazali su ogromne nedostatke. Očigledno je da se ovaj diplomatski format pokazao neuspešan te razgovore o KiM treba vratiti u okvire Saveta bezbednosti UN koji je i dalje jedini nadležan za rešavanje konačnog statusa južne srpske pokrajine.U Beogradu, o Vidovdanu 2019.

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: