Српски Покрет Двери - Лого
Search
Žak Ogar posetio Poslaničku grupu Dveri

Srbiju je povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju posetio slavni komandant francuskih specijalnih jedinica, Žak Ogar. Ostao je upamćen po tome što je 1999. godine priskočio u pomoć srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji i zaštito manastire izložene teroru OVK. Za njega su gole činjenice na terenu i srpsko- francusko prijateljstvo bili ispred predrasuda unutar koalicije NATO i EU i njihovih ciljeva. On je jasno uvideo da se u samom srcu Evrope, pred njegovim očima stvara muslimanska država, na štetu domicilnog, srpskog stanovništva.

Žak Ogar  je svoj boravak u Srbiji ove godine započeo posetom Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde je bio gost poslaničke grupe Dveri.  Delegaciju za doček su činili narodni poslanik Marija Janjušević, član Saveta za spoljne poslove Dveri Svetlana Maksović, sekretar poslaničke grupe Anđela Vlajić i savetnik poslaničke grupe Jugoslav Kiprijanović. Žaku Ogaru je uručena knjiga o Srbiji, na francuskom jeziku. Tom prilikom Ogar je izjavio da mu svaka nova knjiga o Srbiji čini izuzetno zadovoljstvo i da bi u dubokoj starosti voleo tu da živi.
On je rekao da stanovništvo u Francuskoj ne razume izveštavanje domaćih medija, koji intenzivno pišu o „razgraničenju“ Srbije. Francuzi ne razumeju da se radi o zameni srpskih teritorija za srpske teritorije, o otimanju i narušavanju Ustava Srbije i Rezolucije 1244.
Žak Ogar na tribinama i javnim istupanjima nastoji da im objasni pogubnost takvog rešenja. Marija Janjušević mu je odgovorila da je daleko veći problem što to ne razumeju ni građani u Srbiji, koji su obmanuti od strane predsednika Vučića, koji se sprema da sopstvenu odgovornost za veleizdaju Kosova i Metohije prenese na građane, uveravajući ih licemerno da ne postoji bolje rešenje.
Žak Ogar je svoja iskustva sa Kosova i Metohije zapisao u knjizi „Evropa je umrla u Prištini“. Po jedan primerak ove knjige Ogar je u Briselu poklonio Mariji Janjušević i Dragani Trifković.


Naime, kada ga je u novembru 2018. Dragana Trifković pozvala na konferenciju „Kosovo i Metohija, evropski slučaj nasilne secesije“  koju je uz pomoć Dveri organizovala u sedištu EU u Briselu, Ogar se bez razmišljanja odazvao.
Dveri će nastojati da i ubuduće, kroz prijateljstvo sa Žakom Ogarom i najdublje poštovanje, čuvaju uspomenu na srpsko-francusko prijateljstvo, živo sećanje na nepravdu nanetu Srbiji otimanjem Kosova i Metohije i pogrom srpskog stanovništva krajem 20 i početkom 21. veka, kako se to nikada, nikome ne bi ponovilo i kako bi mladi naraštaji u Srbiji nastavili rad na očuvanju teritorijalnog integriteta svoje države.


 

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: